Сто талантливи математици ще представят Бургас на пролетните национални състезания

books-studentsПМГ „Акад. Никола Обрешков” подготвя 100 състезатели за предстоящите пролетни национални състезания по математика. Младите дарования и техните учители се завърнаха от специализирана лагер-школа в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия”. В продължение на 10 дни с помощта на лектори от СУ „Климент Охридски” и Института по математика към БАН учениците от всички възрасти са развивали уменията си във „високото майсторство” в областта на математиката. 

Подготовката за състезания в специализирани лагер-школи е изпитана методика, коментира директорът на гимназията Красимир Стоянов. Тя се използва в страните с най-солидни позиции в международните математически турнири. Допирни точки в този вид подготовка на талантливи математици бургаското училище е намерило по време на посещение на тайлантска делегация през миналото лято. Математическата школа в азиатското кралство от години използва модела на изолация на децата във високопланински школи, където при непрекъсната работа лектори подготвят най-добрите състезатели за международните олимпиади.

Специализирани математически школи ПМГ „Акад. Никола Обрешков” организира не за първи път. Според специалистите в гимназията в момента над 100 техни ученици имат потенциала да се справят с високите състезателни изисквания. Пролетните национални състезания започват на 31 март. За по-малките ученици те ще се проведат в Русе, за големите – в Плевен.

За да затвърди позициите си, от математическата гимназия в Бургас се изисква да подготви по подходящ начин своите състезатели, което е свързано с изключително много средства. Децата сами поемат част от разходите за лагер-школите – нощувки и храна. Най-скъпото перо – заплащането на лекциите, се осигурява от училищното настоятелство.

Може да харесате още...