В електронен Референдум за изборните правила 88 на сто подкрепят електронно гласуване

klaviatura_003Между 50 хил. и 51 хил.  души дават положителен отговор на 6-те въпроса, свързани с изборните правила, които задава в електронен референдум “България на гражданите”. От пресцентъра на движението съобщават, че 3 от въпросите повтарят въпросите, предложени от президента Росен Плевнелиев и внесени в НС с петиция за референдум.  И така – над 50 700 души са отговорили положително и на въпроса за мажоритарния избор на кандидатите за народни представители, а против са около 7 400 души. Със съотношение 88 % към 12 % са положителните спрямо отрицателните отговори на въпроса „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“. Над 50 600 души са казали „да“ на електронното гласуване, докато около 7 400 са отговорили отрицателно.

С най-малко одобрение в сравнение с останалите въпроси от Е-референдума е задължителното гласуване. На въпроса „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?“, временни резултати показват, че 87 % или около 50 140 души искат задължително гласуване, а 13 %, равняващи се на близо 8 хиляди гласа, не искат.

На въпросите „Съгласни ли сте следващите парламентарни избори да бъдат за Велико Народно събрание, което да приеме нова Конституция?“,
„Съгласни ли сте изборните списъци да се изчистят от несъществуващи избиратели чрез активна регистрация?“ и „Съгласни ли сте всеки
български гражданин да има право на жалба до Конституционния съд, на каквато в момента българските граждани нямат право?“ временните
резултати в проценти показват, че 88 % отговарят положително, 12 % отрицателно с разлика около 400 гласа между положителните отговори на трите въпроса.

Е-референдумът на ДБГ е тест доколко като граждани сме готови за  електронно гласуване и доколко новите технологии могат да съдействат за демократичните промени у нас, коментира резултатите днес Настимир  Ананиев от Изпълнителния съвет на ДБГ. Той добави, че Е-референдумът е демонстрация и на програмната идея на „Движение България на гражданите“ свикване на референдуми у нас да става по-лесно и резултатите от тях да бъдат задължителни, а не с консултативна тежест.

Може да проследите и/или  да участвате Е-референдума през  Фейсбук-профила на „Движение България на гражданите“. Досега са участвали  около 58 111 души.

Може да харесате още...