ЦИК се оформя, президентът – с упрек към депутатите

izbori_001Новата ЦИК вече е с оформена физиономия -днес президентът Росен Пленелиев издаде указ за назначаването на членове й, а депутатите гласуваха ръководството. При първото Държавният глава спази принципа за съотношението между парламентарно представените партии и коалиции – така, както хората на последните парламентарни избори дадоха вота си. При второто – народните ни избраници показаха, че не им пука особено за кандидатурите на неправителствените организации и – очаквано за поведението им от нетолкова кратко време насам – гласуваха  хора на управляващите в момента партии да влязат в управлението на ЦИК. И така – според Указа на Плевнелиев, в ЦИК ще има по един член, номиниран от „Атака“ и ДПС; петима, номинирани от Коалиция за България; и шестима, номинирани от ГЕРБ. В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в ЕП – един от НДСВ и един от Синята коалиция. Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в Комисията. Независимо от това дали членовете се избират или се назначават, във всеки случай трябва съотношението помежду им да е в съответствие с политическото представителство на партиите и коалициите в Народното събрание – коментираха от прессекретариата на Президента и напомниха за очакването му на председателското място да бъде избран кандидат на НПО-тата.

Според депутатския вот, обаче, шеф на ЦИК стана  Ивилина Алексиева, предложена от ПГ на Коалиция за България и номинирана, подкрепена от 14 граждански организации. Тя е юрист с над 13 години стаж, била е член на експертна група по изготвяне на първия проект на Изборния кодекс, внесен от 39-ото НС. От 2009 г. е изпълнителен директор на Института за модерна политика. Наблюдател е на изборите за президент през 2011 година.

Депутатите запазиха тяснопартийната си гледна точка и към местата за заместник-председател и секретар и те се заеха от  Мария Мусорлиева, предложена от ПГ на Партия Атака и Севинч Солакова, номинирана от ПГ на ДПС.

 “Безспорно най-доброто решение беше партиите да отстъпят от теснопартийните си предпочитания и да подадат ръка на гражданското общество. Президентът е убеден, че сред номинираните от неправителствените организации има повече от една личност, която с експертизата си и с публичното си поведение може да получи подкрепата на всички парламентарно представени партии. Вместо да се обедини около една достойна кандидатура, парламентарното мнозинство с внесения вчера проект на Решение търси още по-остро партийно противопоставяне и налагане на своя кандидат. Това само ще задълбочи конфронтацията и провокира дебат, основан на взаимно отрицание”, категоричен е днес Плевнелиев.

Може да харесате още...