Пламен Орешарски за Русия: Ние не бихме подкрепили широко мащабни икономически санкции преди оценка на въздействието

brusselse„Държа да подчертая, че ние не бихме подкрепили широко мащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между страните, които ще бъдат най- сериозно засегнати“. Tова заяви министър-председателят Пламен Орешарски преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел в отговор на журналистически въпрос за евентуални икономически санкции спрямо Русия. Възможно е да дискутираме, но едва ли ще се стигне до решение за такива, коментира още той и допълни, че ако евентуално се отиде към санкции, би следвало да се обсъдят и компенсаторни механизми.

Той изтъкна, че има страни-членки, които имат резерви по отношение на такива санкции. „Най- вероятно е България да се окаже в една голяма група страни срещу едностранни широко мащабни санкции. Убеден съм, че както и в други случаи Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение по отношение на отговора на предизвикателството Крим“, заяви премиерът.

„Това, което е по- вероятно, е да се дискутира списък на лица, които няма да могат да пътуват и евентуално замразяване на авоари на други лица. Това бихме подкрепили, въпреки че ще подчертаем факта, че по- нататъшното решение на въпроса относно Украйна неизменно трябва да мине през политически и дипломатически диалог. Прекаленото разширяване на тези лица с важни фигури от руската страна може да възпрепятства точно този диалог“, каза още премиерът.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...