На 1 инстанция: 1 ефективна и 2 условни присъди по делото за радикален ислям в пазарджишко

temidaПо делото за проповядване на радикален ислям, което се гледа от Пазарджишкия Окръжен Съд като първа инстанция, единствената ефективна присъда е за Ахмед Муса Ахмед. Той получи наказание от 1 година лишаване от свобода и същата присъда за проповядване на религиозна омраза с глоба към нея от 5000 лева. Заради това, че тези престъпления са извършени, докато е бил в изпитателен срок по друга присъда, Съдът реши, че Ахмед Муса Ахмед трябва да изтърпи и предишното си наказание от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Така общото му наказание е 4 години затвор при първоначален строг режим.

Имамът на Сърница Саид Мутлу получи условна присъда от 1 година затвор за проповядване на антидемократична идеология и ръководене на организация за проповядване на антидемократична идеология на основата на салафитското направление на исляма. Изпитателният му срок е 3 години, а глобата – 3000 лева.

Магистратите признаха за виновен и райноммият мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. Той получи условно 10 месеца затвор с изпитателен срок 3 години и глоба в същия размер като на имама на Сърница.

Още 10 подсъдими бяха признати за виновни за членство в нерегистрирана организация, поставяща си за цел извършването на престъпления. Те получиха глоби от по 2000 лева за всеки, един от тях ще трябва да плати 3000.

В полза на държавата остават иззети в рамките на делото пари и компютри. На мюсюлманското вероизповедание ще бъдат върнати иззети 17 725 лева, за които беше установено, че са били за заплати на мюсюлманските духовници в района.

Присъдите не са окончателни и може да се обжалват в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 Ако те се обжалват, от F2F TV много молим Съдът в Пловдив да насрочи заседание НЕ в петък!

Може да харесате още...