ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите за снабдяване с електрoенергия на ЕВН България, ЧЕЗ и Енерго-ПРО

evn_jiciДържавната комисия за енергийно и водно регулиране откри процедури за отнемане на лицензиите за извършване на дейността „обществено
снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и
Енерго-ПРО продажби. Решенията са продиктувани от необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на електроснабдителните дружества и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система, мотивираха се от регулатора.  По данни оттам, след извършени проверки по жалби на НЕК срещу компаниите са установени нарушения: ЕВН България Електроснабдяване и Енерго-ПРО продажби извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на ЗЕ и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

„ЧЕЗ Електро България“ АД задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По този начин „ЧЕЗ Електро България“ АД нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия -обясниха от държавната комисия.И още – според нейните експерти, действията на електроразпределителните предприятия лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност и това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система, твърдят още от ДКЕВР. Става дума за 347, 6 млн. лв., според тях.

Комисията определя седемдневен срок, в който ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. Те имат и 14-дневен срок за предоставяне на писмени становища по решенията
за откриване на процедури за отнемане на лицензии.

Още този следобед медиите получиха Становище на EVN България Електроснабдяване. В него се казва, че ” дружеството продължава да вярва в правотата и законосъобразността на своите действия:  “EVN България Електроснабдяване приема тази процедура като още една възможност, която ще демонстрира недостатъците в системата и проблемите, създадени от нерешени въпроси. Както и досега, EVN България Електроснабдяване ще продължи да изпълнява отговорно всички свои задължения към доставчици и клиенти.”

От своя страна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се оправда пред журналисти след правителственото заседание, че никога не е говорил за национализация относно ЕРП-тата. “Целият проблем в енергетиката се дължи на предишното управление – прехвърли топката на ГЕРБ министърът. По думите му, ” когато ГЕРБ вдигнаха такса износ, фактически спря износът на електроенергия от България”. Стойнев остро критикува идеите, които дава бившият енергиен министър. Относно предложението 193 милиона лева, които били дадени за Южен поток, да отидат към БЕХ, министърът беше категоричен: „Такива средства не са предоставени на проектната компания Южен поток. Капиталът ще бъде увеличен със заем от страна на Газпром, така както са водени преговорите досега. Такъв заем още няма, така че капиталът на проектната компания още не е увеличен”. Относно ВЕИ-тата Стойнев напомни, че основният проблем в системата идва от тези 1000 мегавата, които бяха присъединени през 2012г.  “НЕК не дължи никакви суми на ЕРП-тата”, отсече още министърът и добави, че ДКЕВР трябва да определи методика относно компенсирането за изкупуване на зелената енергия.

Президентът Росен Плевнелиев, обаче,  нарече популистки действията срещу електроразпределителните дружества от последните дни. Пред журналисти в Лондон държавният глава разкритикува прехвърлянето на отговорността за състоянието на сектора на Прокуратурата. Според президента, Националната електрическа компания губи от „административно-командното вземане на решения от днес за утре“. „Трябва да бъде установен подходът на прозрачност и откритост на решенията, а проблемите в сектора да не се решават с намесата на трета страна, в този случай, Прокуратурата. Хората, които отговарят за българската енергетика, трябва да носят отговорност – да посочват и да решават проблемите там“, коментира  Плевнелиев и отново призова да бъде изработена Национална стратегия в сектор „Енергетика“, както и за връщане към постигнатия през 2012 г. консенсус за необходимостта Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се превърне в независим и надпартиен регулатор.

На 7 април от 10.00 часа е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите.

Може да харесате още...