Български фирми от хранително-вкусовата промишленост стигат до китайските пазари през Хонконг

vino_to4i_by4vaЗа мнозина Хонконг е познат само от филмите. С малко търсене в интернет може да се научи, че той е 7-милионен град с огромни потребителски възможности. Днес на среща в Българската Търговско-промишлена палата (БТПП) между главния й секретар Васил Тодоров и  Съвета за развитие на търговията на Хонконг /HKTDC/ стана ясно, че освен всичко това, Хонконг е и входна врата към Китай.

Въпреки развитата промишленост и търговия в региона, се усеща силна липса на суровини, Стивън Лонг, регионален директор за Европа на HKTDC. Според него, сътрудничеството с компании от България може да се осъществи в области като винопроизводство, хранително-вкусова промишленост, информационни технологии, мебелно производство, текстилна индустрия и други.

В рамките на срещата бяха дадени конкретни примери как HKTDC подпомага фирмите от хранително-вкусовата промишленост, желаещи да достигнат на китайския пазар, при адаптиране на стоките към местните вкусове и нужди на потребителите. Подобна подкрепа могат да получат и български минерални води, мед, био храни, добавки и други.

 Васил Тодоров се спря на възможностите за осъществяване на инвестиции на българския пазар, тъй като интересът на България –  освен насърчаване на търговията –  е и привличането на чуждестранни инвеститори у нас.

Може да харесате още...