Президентът пред българи в Лондон: Отлагането на референдума за изборните правила би било непочтено

rosen_plevnaliev_001Българският народ не заслужава да бъде лишен от дебат в парламента по референдум за изборните правила и идеята за национално допитване да изпадне в бюрократични процедури с неясен край. „Вярвам в отговорното отношение и продължавам да апелирам референдумът да се проведе заедно с изборите за членове на Европейския парламент на 25 май. Не искам да вярвам, че партиите в парламента имат интерес от ниска избирателна активност“, коментира късно на 17 март президентът Росен Плевнелиев на среща с близо 200 сънародници в българското посолство в Лондон. В същото време у нас няма никакви индикации от страна на управляващите, че правото на българите да гласуват за изборните правила, ще се случи според очакванията не само на държавния глава, а и на стотици хиляди граждани.

Държавният глава изрази загриженост от възможността съзнателно да се отлага провеждането на референдума за летните месеци. „Това би било непочтено отношение, затова в рамките на Конституцията ще дам всичко от себе си този референдум да се проведе по един достоен начин“, заяви Росен Плевнелиев.

Сънародниците ни отново поставиха въпроса за създаването на Съвет за българите в чужбина. Държавният глава припомни, че по инициатива на президентската институция темата беше дискутирана с представители на българските общности от цял свят. По бъдещата Стратегия за българите в чужбина все още се дебатира, поясни Росен Плевнелиев, като напомни, че президентската институция няма законодателна инициатива. Една част от тази стратегия трябва да бъде и възможността българите да могат да гласуват електронно и във всяка част на планетата, но е необходима политическа воля това да се случи, смята президентът.

Сред темите, поставени от сънародниците ни в Лондон, бяха възможностите за по-бърза образователна и професионална адаптация и реализация на завършили образованието си в чужбина млади българи; реформата в съдебната система и репутацията на страната ни в чужбина.

„Системата на правораздаване в България е реформирана пет пъти! Това е удобно извинение да не насочим вниманието към постигнатите резултати“, коментира Росен Плевнелиев. „Решението е политиците да се откажат да кадруват в системата. Не трябват повече реформи, трябват резултати“, подчерта държавният глава.

По отношение на дискусията за ограниченията за трудовия пазар и проблемите на имигрантите в някои държави от Европейския съюз, президентът коментира, че българите се интегрират много по-добре от много други чуждестранни и местни общности. За пример Плевнелиев посочи Германия, където има около 125 хиляди българи. Сред тях безработицата е 7.2 на сто, сред германците е 7.7%, а сред другите чуждестранни общности там е 14.4 на сто. Това, според президента, означава, че българите се справят и се интегрират много по-добре дори от местната общност, защото са трудолюбиви, посветени, дисциплинирани и добре образовани. Във Великобритания идват повече млади българи, които са амбициозни, работят много, полагат усилия и допринасят за местната икономика, коментира още Росен Плевнелиев. Темата ще бъде част от разговорите на държавния глава по време на официалното му посещение в Обединеното кралство, което продължава до 19 март.

Когато Брутният национален продукт на глава от населението достигне около 60 на сто от средния за Европейския съюз, тогава сънародниците ни ще започнат да се връщат в България, прогнозира президентът. Той даде за пример редица държави с аналогични процеси, сред които Испания, Гърция, Португалия, Полша, Словакия, Чехия. В тези страни, по думите на държавния глава, процесът на завръщане на емигрантите в родните им страни протича или вече е приключил. „Днес БНП на България е 47% и имаме още много да работим“, каза още държавният глава.

Днес президентът Росен Плевнелиев има аудиенция с Нейно величество Кралица Елизабет II. В Лондон ще се проведе и съвместен Британско-български бизнес форум с участието на около 60 представители на бизнеса от двете страни. Президентът ще проведе разговори с държавния секретар по външните работи Уилям Хейг и с министъра на професионалните умения и предприемачеството Матю Ханкок.

В качеството си на патрон на „Международната награда на херцога на Единбург“-България държавният глава ще се срещне с председателя на Борда на директорите и с членовете на Управителния съвет на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург“. Росен Плевнелиев ще бъде на посещение и в училище в Лондон, където ще се срещне с млади хора, участници в програмата на Международната награда.

източник: прессекретарират Президент

Може да харесате още...