Най-добрият легален фалшификатор в света проф. Даниеле Донде – в ново амплоа с изложбата си в София утре със скулптури, изваяни от музика

Donde con violinoНай-добрият легален фалшификатор в света проф. Даниеле Донде идва  в ново амплоа с изложбата си в София. Идеята му отново е необикновена – вместо да прави брилятни копия на картините на световните майстори в живописта,  сега той пресъздава великите художествени произведения, но не на платно, а на…. старинни струнни музикални инструменти, всеки от които сам по себе си е скъп шедьовър.

Роден и израснал в града на най-добрите лютиери – Кремона, Даниеле Донде обръща поглед към струнни инструменти  и ги превръща в истински „музикални” скулптури. В експозицията, която се открива в 19 часа на 19 март в  „Кемпински Хотел Зографски”  има 50 изрисувани стари струнни инструменти, сред които автентични виоли, цигулки и виолончела, изработени от школата „Антонио Страдивари”. Ето защо експозицията се нарича Страдивари рок: „Скулптури, изваяни от музика”.

Страната ни и българската столица са избрани за премиерата на този нов жанр в изкуството заради паметта на д-р Койчо Белчев – наследник на прототипа на някогашната империя “Никотиана” от романа “Тютюн” на Димитър Димов. В неговата богата биография фигурираха познанства и бизнес връзки с едни от най-известните личности на планетата за последните 50 години. Преди да почине преди 3 години, Белчев беше съдружник на проф. Донде в създаването и експонирането на световните фалшификати на най-големите художници.

Симбиозата между двамата ражда стотици изложби на оригинални фалшификати, които намират място в домовете на звезди като София Лорен, Шер, Мадона, Франк Синатра, Арнолд Шварценегер, Хулио Иглесиас, принцеса Даяна, принцът на Монако – Албер, кралят на Саудитска Арабия, папа Йоан Павел II и др. световни величия.

Донде извървява дългия път от Стардивари до Анди Уорхол и създава първите в света виолини – скулптури. Върху старинните музикални инструменти посетителите на изложбата ще видят фрагменти от картини на Ван Гог, Густав Климт, Моне, Моделиани, Дега, Пикасо, Шагал, Ботичели, ликовете на Анди Уорхол, Майкъл Джексън и други популярни лица. Изкусно изрисувани и украсени със злато, скъпоценни камъни, кристали от Мурано и Сваровски, старинните музикални инструменти са превърнати в луксозни произведения на изобразителното и приложното изкуство.

Donde and Audrey HepburnТози напълно нов жанр топ фалшификаторът нарича „Попарт италиана”.  И понеже е известно, че проф. Донде е неустоимо привлечен от харизматичните жени на нашето време, в новата му изложба ценителите на изящното ще могат да се срещнат с потретите върху платно на легендите Мерилин Монро, Одри Хепбърн, София Лорен, Бриджит Бардо и Грейс Кели – блестящи, обсипани с брокат и инкрустирани с кристали.

Уникатите ще гостуват до 24-ти март. И зрителите няма да могат да ги снимат.

F2F TV ви припомня видео-срещата си с картините на проф. Донде и с д-р Койчо Белчев в Пловдив през 2009 година.

Може да харесате още...