Бургаската математическа гимназия – домакин на „вкусен” международен проект

pita Бургаската Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” се готви да домакинства нетрадиционна инициатива  по международната образователна програма „Коменски”. В нея ученици от 6 държави ще пристигнат в морския град, за да се включат в проекта с вкусното название „Гастрономията в живота и изкуството – Европейски съюз”. В рамките на пет дни, от 9 до 13 април, гостите ще се запознаят с българските традиции в храненето през вековете, станали свидетели на живота, обичаите и промените в развитието на обществото ни. 

В проекта участват представители на училища като Бирмингам Митрополитан Колидж – Англия, Научен лицей „Енрико Ферми” от Болония – Италия, Колеж по модерен дизайн от Прага – Чехия, училища от Испания, Латвия и Турция.

В Бургас чуждестранните гости ще се включат в поредица от забавни игри, кулинарни изложби, ще посетят учебни часове при свои български връстници. Особена атракция се очаква да бъде приготвянето на традиционна българска храна, при което в ролята на майстори – готвачи ще влязат ученици и учители от всички страни – участнички в проекта. Децата ще посетят Музея на солта, Обществената кухня на Социалния патронаж, в Културен център „Морско казино” ще видят филм за града и страната, ще се срещнат дори и с кмета на Бургас Димитър Николов.

Учениците от бургаската математическа гимназия са подготвили специален поздравителен концерт за своите гости. По атрактивен начин те ще представят четири традиционни фолклорни празника, на които се приготвят типични или обредни храни. Гостите ще имат възможност да се облекат в български фолклорни носии и напълно да се потопят в атмосферата на местните обичаи.

 

Може да харесате още...