Министър Таня Андреева: От есента ще има единен регистър за психично болните хора; стрелецът от Лясковец – с най-тежката мярка за неотклонение. Делото – под специален надзор

bolni4en_koridorВсе още няма такъв регистър – това е част от нашата програма не само за психично болните, а по принцип, коментира министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в предаването „Преди всички” на БНР. Въпросът стана особено актуален след случая в Лясковец, при който 53 годишният Петко Петков, за когото се твърди, че е бил с психични проблеми, уби една барета и рани други трима спец.полицаи при опит да му бъде взет арсенала от оръжия.  Акцията беше разпоредена след сигнал, че мъжът е заплашил да използва пушките си срещу децата от близкото училище, защото шумът им го дразнел. Регистърът за психично болни ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм, каза здравният министър днес.  Около 15 млн. лв. ще бъде финансовият ресурс и една от мерките, които ще се финансират по тази програма, е изработване на единен регистър на психично болни. „Ако нещата се движат по план, през есента ще има такъв регистър”, допълни министър Андреева.

Министерството на здравеопазването работи по програми за превенция на психичното здраве, а мерките, предложени от националния консултант по психиатрия проф. Миланова и работна група, водена от нея, ще бъдат разгледани от ръководството на министерството. Всички те са насочени към болнично лечение на психично болните. „Програмите, по които се работи, са за превенция на самоубийствата, депресиите и едва ли бихме могли да въведем профилактични прегледи всяка година за установяване психичното здраве на хората”, каза още д-р Андреева.

Днес Великотърновският окръжен съд постанови за стрелеца от Лясковец най-тежката мятка за неотклонение задържане под стража. Той остава в болница, тъй като беше прострелян при акцията на полицията в петък. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Досъдебното производство срещу Петко Петков е за убийство на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата. По данни на Прокуратурата, делото е взето на специален надзор от отдел „Специализиран“ във ВКП.

Може да харесате още...