Нова музейна дарителска кампания в Пловдив събира свидетелства от социализма

OLYMPUS DIGITAL CAMERAРегионален исторически музей – Пловдив ще стартира нова дарителска кампания на 17 март. Този път ни интересуват свидетелства, които са останали от времето, познато като социализъм или тоталитаризъм, съобщиха оттам.  Поводът са 2 годишнини:  25 от 10 ноември 1989 и 70 – от 9 септември 1944 година – две дати, които бележат началото и края на най-спорния и наситен с динамични промени период от най-новата българска история.  Ето защо от музея приканват пловдивчани за активно даряване на вещи-символи, свързани с 45-те години, заключени между тези две дати:   предметите може да са свързани с бита, образованието и училищния живот, културната и трудовата дейност, спорта и развлеченията, хобитата и свободното време; може да свидетелстват и за етапите в развитието на техниката и технологиите. Всичко това ще бъдат личните измерения и истории на „живелите социализма”. До края на месец юни 2014 г.  даренията ще бъдат приемани в Музеен център за съвременна история – ул. „Ангел Букорещлиев” № 14, между 9.00 и 13.00 часа в делничните дни. На дарителите, чиито предмети постъпват във фонд, ще бъдат издавани грамоти.

Акцията още не е стартирала официално, но вече получихме първото дарение по темата, съобщават от музея. Димитър Икономов е дарил пишеща машина „БУЛТЕКСТ 40”. Моделът се произвежда серийно в пловдивския завод за пишещи машини от началото на 80-те години на миналия век. Машината е прототип на съвременните персонални компютри и включва клавиатура, дисплей, механичен буквопечатащ принтер, процесор и памет от 2 kB, която може да се разпредели на 9 файла.

Дистанцията от изминалия четвърт век и натрупаният емпиричен опит позволяват научноизследователската дейност да се издигне на по-високо аналитично ниво, категорични са от музея. И добавят, че  по отношение на музейното дело също предстои много работа – времето между двете дати трябва да заеме подобаващото му се място в експозиционните зали, без идеологическа обремененост, далеч от омразата и противопоставянето, пространство, наситено с мъдрите уроци на историята.

Може да харесате още...