Евроизборите – на 25 май

brusselseПрезидентът Росен Плевнелиев обяви, че изборите за членове на Европейския парламент от Република България ще се проведат на 25 май 2014 година. В обръщение към Народното събрание държавният глава обобщи консенсуса по приоритетни за страната теми в рамките на приключилия традиционен „Месец на политическите консултации“.

Изборите за ЕП през май ще дадат възможност за дебат по европейския дневен ред и по ролята на България за развитие на Европейския съюз, подчерта в обръщението си президентът. Той се обърна към политическите партии с призив да проведат отговорна европейска кампания, а не чисто партиен сблъсък по вътрешнополитически въпроси. „ЕС е уникален проект, единственият на света, в който независимо колко си голям, ти си важен. И най-малката държава-членка, и на-голямата, имат еднакво право на вето. ЕС е работилница за идеи, той е платформа за развитие. Двигателят на европейската интеграция работи – вижте промяна в нашия регион. Заслужава си да се отнесем сериозно към дебата за бъдещето на нашия Съюз“, каза Росен Плевнелиев от парламентарната трибуна.

Президентът подчерта, че на фона на украинската криза Европа трябва да погледне приоритетно на Молдова и Грузия и да сключи споразумение за асоцииране в най-скоро време, „включително и с Украйна, ако тя пожелае това“. „Едно от основните постижения на ЕС за изминалите 15 г. е разпространяването на демокрацията на Изток. Този процес трябва да продължи“, категоричен беше държавният глава.

Росен Плевнелиев заяви, че международната общност трябва да положи усилия за гарантиране на териториалната цялост и демократичните устои на Украйна, като бъде спазено международното право, което не допуска военна инвазия в една суверенна държава. Народът на Украйна има правото сам да реши бъдещето си чрез провеждане на честни и демократични избори, подчерта Плевнелиев, който припомни, че при ескалация на конфликта в Украйна ще свика Консултативния съвет за национална сигурност.

„Един от уроците, на украинската криза е докъде води системното пренебрегване на принципите на правовата държава. Налагането на олигархичен модел в икономиката, медийната концентрация и незачитането на върховенството на правото, фасадната демокрация и ендемичната корупция, допринесоха решително за кризата в Украйна и аз се надявам, че в България ще направим своите изводи“, каза още държавният глава в обръщението си към парламента.

източник: пресцентър Президентство

Може да харесате още...