Драгомир Стойнев: На техническо и експертно ниво работата по Южен поток продължава

jujen potok3Въпреки кризата, която има в момента, на техническо и експертно ниво работата по Южен поток продължава. Проектът не е замразен“, заяви в ефира на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той отбеляза, че става дума за важен стратегически проект за Европа, който ще гарантира сигурност на доставките на природен газ. „Може да има забавяне на политическо ниво, но неслучайно всички министри от Италия, Австрия, Унгария, Словения, България, Гърция и Хърватия ясно заявихме, че работата продължава“, подчерта министър Стойнев. „Дадохме мандат на ЕК, защото първо – искаме този проект да се реализира и второ – да получи всички разрешителни целият проект, а не да се действа на парче. Всички министри се обединихме, че ЕК трябва да бъде водеща в преговорите, тя постоянно се консултира с нас“, подчерта  Стойнев.

„В момента има Северен поток. Богатите държави нямат проблем с доставките на природен газ. Аз искам и България да няма проблеми. Нещо повече – икономическият ефект ще бъде огромен. Този проект ще мине през най- бедния регион на страната. Това са хиляди работни места“, каза още министърът и препоръча на политиците да не използват Южен поток за политически цели. „Този проект е от национално значение и е нужен на България“, добави Стойнев.

Министър Драгомир Стойнев напомни, че настоящото правителство подписа договор за 1 млрд. куб. метра с Шах Дениз 2, стартира реално интерконектора с Гърция. „Шест години никой не успя да договори газовата връзка с Турция. В момента се водят преговори и се надявам да бъдат успешни. Радвам се, че президентът Плевнелиев следва приоритетите на правителството и в Катар потвърди моята позиция от януари месец, че ни е необходим регионален терминал на Егейско море за доставки на втечнен газ“, каза министърът на икономиката и енергетиката. По думите му тази година ще бъде пусната газовата връзка с Румъния, има напредък и по отношение на връзката със Сърбия. Търсят се инвеститори за разширяването на Чирен.

„Следим ситуацията в Украйна и се надяваме в най- скоро време да има решение, защото тя не е благоприятна за никой. Ако не се осъществи този проект, ние продължаваме да бъдем зависими от подобен конфликт“, каза още министър Стойнев по отношение на Южен поток.

Може да харесате още...