Студентите от Пловдивския университет – доволни от стажовете по програма “Студентски практики”

stud3Над 4000 студента от Пловдивският университет “Паисий Хилендарски” ще получат сертификати за завършен стаж по проект на Министерството на образованието и науката “Студентски практики”.  2364 от тях вече са завършили успешно.  Георги Проданов е един от тях. Той учи в Юридическият факултет на Пловдивския университет. Той е завършил стажа си в юридическа кантора и сподели пред F2F TV, че е изключително доволен. „ Особено за нас, учещите в Юридическия факулттет, тези стажове са много полезни. Навлизаш в реалната работна среда и виждаш дали това наистина е за теб. Не мисля, че от нашия факултет има човек, който не е доволен от стажа си. Със сигурност след като завърша ще продължа да се занимавам с това и този стаж беше един много добър старт за мен“ – каза той.

Други студенти се оказаха на обратното мнение – че след завършването си не биха работили това, което са практикували. Третокурсничка от Философо- историческия факултет, която е била на стаж в НБ „Иван Вазов“ сподели, че не би  се върнала на работа там, но стажът й е бил безкрайно полезен, защото е разбрала, че това не е нейното призвание.

Според повечето студенти, това е един от най- добрите проекти, тъй като не само можеш да провериш дали избраната професия е подходяща за теб, но и придобиваш много умения, които само в университета един студент не би могъл да получи.

Проект „Студентски практики” е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. В него в партньорство участват всичките 51 висши училища в България, създадени в съответствие със Закона за висшето образование. Практическо обучение по програмата могат да проведат над 60 000 студенти, като възможност да кандидатстват имат всички в редовна и задочна форма на обучение, вписани в Регистъра на действащите и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от МОН. За успешно приключило се счита практическото обучение, проведено в реална работна среда в рамките на 240 часа. След приключването и отчитането на практиката на студентите се изплаща стипендия в размер от 480 лв. Всеки студент има право да бъде включен в практическо обучение по проекта веднъж в рамките на своето обучение за придобиване на всяка една образователно-квалификационна степен – веднъж като „бакалавър“ и веднъж като „магистър“.

текст и снимка: Лилия Джиева, стажант-репортер по програма “Студентски практики” 🙂

Може да харесате още...