“Златен век” за актрисата Мария Статулова

statulova“Златен век” – печат на Симеон Велики получи за блестящата си актьорска работа обичаната Мария Статулова. Днес отличието й беше връчено от министъра на културата  д-р Петър Стоянович.  Това е на-високият приз на културното ведомство и заедно с почетната грамота то признава  големия принос на актрисата в развитието на българската култура.

 „Златото е нейният цвят, той най-много й приляга”, отбеляза министър Петър Стоянович след като връчи на актрисата престижното отличие. Тя сподели, че е трогната от жеста и вниманието и че се чувства изключително щастлива, горда и силно развълнувана в този момент.

С широка усмивка Статулова  призна за себе си, че е „бургаски хулиган”, който много се радва да получава награди и се гордее с всяка една от тях. “Обичам си филмите, обичам си ролите и обещавам, че докато имам акъл, все така ще играя!”, каза любимката на българската публика.

Мария Статулова завършва актьорско майсторство в класа на проф. Боян Дановски във ВИТИЗ „Кр. Сарафов”. Дебютът й в киното е в “Последната дума” (1973 г.) по сценарий на Бинка Желязкова, която е и режисьор на лентата. Снимала се е във филми като „Авантаж”, „Дами канят”, „Адаптация”, „Маневри на петия етаж”, „Да обичаш на инат”, „1952: Иван и Александра” и много други кинокласики. Участва и в тв сериали като „Дунав мост”, „Стъклен дом”, „Седем часа разлика” и др. Играе в театрите в Кърджали и Ямбол, в Сатиричния театър и в Театър „София”.

Напоследък Статулова прави ярки роли в тв сериали като  “Дунав мост”, “Стъклен дом”, “Седем часа разлика”.

източник и снимка:  МК

Може да харесате още...