Държавният глава за ситуацията в Украйна: Окупацията на територия на суверенна страна може да има непредвидими последици

rosen_plevnaliev_001„В ХХI век не би трябвало да е възможно да се анексира чужда територия. Не само аз, а целият свят се надява Русия да не прекрачи границата, след която няма връщане назад“. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос за ситуацията в Украйна. Темата е била обсъдена и по време на срещата на държавния глава с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Президентът Плевнелиев подчерта, че окупацията на територия на суверенна страна може да има „непредвидими негативни последици както за Европа, така и за Азия, и в много по-широк план“. „Затова всички се надяваме, дори и в последния момент, чудото да се случи и да бъде намерено политическо решение“, заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че Студената война трябва да остане в миналото, а бъдещето и на Европа, и на Русия, е в сътрудничеството и интеграцията.

Вчера външните министри на България и Германия Кристиaн Вигенин и Франк-Валтер Щайнмайер коментираха на среща в Берлин идеята за създаване на контактна група на Ангела Меркел, която да позволи пряк диалог между руските и украинските власти. Те се обединиха зад мнението, че това е начинът за решаване на проблемите, които възникнаха през последните седмици. Министър Вигенин заяви пълна подкрепа за усилията на германския си колега и готовност и занапред да съдействаме според възможностите си.

Българският външен министър смята за неуместно провеждането на референдум в Автономна република Крим в настоящата конфронтационна среда, без съгласието на централните власти в Киев. „Желаем да се върви към деескалация на напрежението в Украйна и призоваваме всички страни към сдържане и към диалог”, заяви вчера българският първи дипломат.

източник: прессекретариати на Президентството и МВнР

Може да харесате още...