Българо-украинската индустриална камарa – с декларация към Европа за финансова подкрепа

globus_pero “БУИК се обръща към отговорните политици в България и в Европейския съюз с апел час по-скоро да намерят не само политическо решение на кризата, но и да предприемат мерки в подкрепа на украинската икономика.  

Предоставянето на незабавна финансова подкрепа за страната ще даде възможност за постепенно възобновяване на стопанския оборот и ще върне доверието на участниците в него.”  Това се казва в Декларация на  Българо-украинската индустриална камара (БУИК) до Българската търговско-промишлена палата (БТПП). 

В документа се посочва, че в сегашната ситуация членовете на БУИК, които имат икономически и търговски взаимоотношения с украински партньори, изпитват сериозни затруднения при реализация на търговските си сделки и разплащанията. “Политическата криза много бързо се превърна в икономическа и нанесе сериозни вреди както на украинския бизнес, така и на българския”, пишат от бизнес сдружението.

И още: “Дни наред Украйна не слиза от световния дневен ред. Вместо да отшумява, кризата в страната се задълбочава. Българо-украинската индустриална камара (БУИК) следи със загриженост и силно безпокойство развоя на събитията в Украйна. Нарастващото напрежение, липсата на международно споразумение за изход от кризата засилват негативните тенденции както в социално-обществен аспект, така и в икономически. В условията на ясно изразена конфронтация от политическа гледна точка, е обяснимо влошаването на макроикономическите показатели и бизнес климата в страната.”

Докуменът завършва с обобщението, че Украйна “е европейска страна и тя се нуждае от подкрепа в този тежък за нея момент.”

източник: пресцентър БТПП

Може да харесате още...