България ще търси по-добри резултати за търговския си обмен с Катар, сънародниците ни там поискаха отпадане на визите и авиолиния

3ti_mart_00004Българската външна политика става все по-активна и с отварянето ни не само към Европа, но и към динамични икономики като Катар, ще търсим възможности за повече прагматизъм и по-добри резултати за българския търговски обмен. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря късно вчера в Доха с представители на българската общност в Държавата Катар. По покана на емира шейх Тамим бин Хамад Ал Тани българският държавен глава е на официално посещение в арабската страна. „Усилията ни да разширим връзките си с Катар са улеснени и от изпратения ясен политически сигнал, че те желаят да си сътрудничат, да работят и произвеждат заедно с нас“, подчерта Плевнелиев.

„Катар има годишен икономически ръст от 20 процента и това означава, че трябва да се пренастроим така, че да станем част от този успешен модел“, заяви президентът.  По думите му, по-тесни връзки с Катар в областта на енергетиката са от ключово значение не само за България, но и за всички държави от региона на Югоизточна Европа. „Желанието за енергийна диверсификация е общо за всички наши съседи, а и за Европа като цяло“, заяви още президентът. Според него, има възможност Катар да стане първата страна-износител на природен газ, която да участва в реализацията на газов коридор „Юг-Север“. Готовност за участие в подобен проект имат държавите от Вишеградската група, Румъния, България и Гърция. „Търсим възможност за общи инвестиции на седемте страни за строителството на терминал за втечнен газ на територията на Република Гърция. Реализацията на подобен проект със сигурност ще отнеме време, но България е длъжна да работи за диверсификацията на своите енергийни източници“, подчерта Росен Плевнелиев. Възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и строителството на енергийно неутрални сгради също са били обсъдени по време на срещата на държавния глава с емира на Катар.

Росен Плевнелиев коментира още, че с натрупания през последните години опит в областта на строителството компании от България имат потенциал да участват в изграждането на мащабни проекти в транспортната и енергийната инфраструктура на територията на Катар. Български строителни фирми вече правят своите първи успешни стъпки в страната и могат да дадат своя принос и за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 година.

В присъствието на държавните глави на България и Катар в двореца „Емири Диван” в Доха бяха подписани споразумения за сътрудничество между Дипломатическите институти при министерствата на външните работи на двете страни и между Българската телеграфна агенция и Катарската информационна агенция. Подписано беше и Споразумение за побратимяване между Столична община и град Доха.

България и Катар ще задълбочат партньорството си и в сферата на образованието, както и на отбранителната индустрия, стана още ясно от думите на държавния глава. И още – предстои през месец май делегация от Катар да посети България и във връзка със създаването на съвместна българо-катарска компания за износ на агнешко месо за арабската страна. В близките месеци се очаква и подписването на първите договори за износ от България за Катар на агнешко и на пилешко месо.

Росен Плевнелиев благодари на сънародниците ни в Катар, които успешно се изявяват в редица сфери в страната като спорта, образованието, медицината, строителството, телекомуникациите и допринасят за изграждането на положителния облик на България.

Отпадане на визовия режим между България и Катар, както и откриване на директна въздушна линия София-Доха, поискаха от държавния глава сънародниците ни в арабската държава. Според Росен Плевнелиев стремежа на Катар за включване в позитивния визов списък на Европейския съюз създава благоприятни условия за либерализиране на визовия режим и с България. Държавният глава подчерта също така, че откриването на посолство на Катар преди две години у нас, както и свързването на двете държави от много общи проекти, са решаващите фактори за изграждането на още по-тесни комуникационни връзки на България с Катар.

В срещата в сградата на българското посолство в Доха участваха над 100 от сънародниците ни в Катар. Днес в страната живеят около 400 българи, а от 2009 г. има и българското неделно училище „Роден край“.

източник; пресцентър Президентство

Може да харесате още...