Депутатите избират ръководството на ЦИК на 20 март

izbori_001Депутатите ще изберат председател, заместник-председатели и секретар на Централната избирателна комисия на 20 март. Това решиха народните представители с приетите днес процедурни правила за предложения за състав на ЦИК, изслушване на кандидатите и избор на председател, заместник-председатели и секретар на комисията. До 11 март неправителствените организации ще могат да правят предложения за членове на ЦИК. Кандидатите ще бъдат изслушани на 12 март от 14.30 часа в Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения. Заседанието ще се излъчва онлайн на интернет-страницата на парламента. Депутати, парламентарни групи, както и партии или коалиции, които имат избрани представители в Европейския парламент, но не са парламентарно представени, ще могат да правят предложения за състава на ЦИК до Комисията по правни въпроси в срок до 13 март. Комисията ще изслушва кандидатите на 17 март от 10.00 часа. Заседанието ще се излъчва пряко по БНТ и БНР.

След публичната процедура в срок до 18 март парламентарно представените партии и коалиции могат да направят предложение до Народното събрание за избор на председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК.

Парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техни листи членове в ЕП, но не са парламентарно представени, в срок до 18 март могат да направят предложения до президента за назначаване на останалите членове на ЦИК. С цел прозрачност на процедурите на интернет страницата на Народното събрание е създадена специална секция “Избор на членове на ЦИК”.

източник: пресцентър на НС

Може да харесате още...