С ръж от Берлинската стена замесват Хляб на мира

berlinska stenaС ръж, чиито семена са отгледани на мястото на съборената Берлинска стена, ще бъде замесен Хляб на мира. 12 държави са партньори в инициативата, която ще финишира в навечерието на 25-годишнината от срутването на стената, станали символ на разделението в Европа. Това съобщи Ангел Вукодинов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите на конференция, провела се в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2014“ в Пловдив. Идеята е да покажем дали е реален принципът за свободно движение на хора, капитали и стоки в рамките на Европейския съюз, обясни Вукодинов.

За целта на мястото на стената е засята ръж. Реколтата е изпратена в 12 държави, които в момента отглеждат зърно от нея. В България нивата се намира в село Драгомир, община Съединение, посочи Ангел Вукодинов. През лятото тя ще бъде ожъната, а ръжта ще замине за Германия, както и добивите от останалите държави участнички в проекта. Там ще бъде направено брашно, от което ще се приготви Хлябa на мира и символично ще се разчупи на 1 октомври, обясни Ангел Вукодинов.

Така започнаха дебатите по темата „Състояние на машинно-тракторния парк и преглед на Програмата за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020 г.” на проявата, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Част от техниката, която използват фермерите, вече излиза от употреба, стана ясно от анализ, представен от инж. Иван Гайдаров, изпълнителен директор на Контролно-техническата инспекция към Министерството на земеделието и храните.

Той посочи, че в момента близо 79.6% от тракторите и 76.9% от комбайните са на възраст над 10 години, и определи данните като „стряскащи“. 250 500 е общият брой на наличната селскостопанска и горска техника у нас срещу 98 800 преди десет години. Делът на най-старите машини е намалял с около 2 процентни пункта през последните пет години, но все още е твърде висок. Новата техника с първа регистрация в страната е 1400-1500 трактора и 250-280 комбайна годишно. Статистиката е тревожна, изтъкнаха експерти и търговци на земеделска техника по време на обсъждането.

То бе част от съпътстващата програма на „Агра 2014“, включваща над 30 делови събития. Изложението продължава до 8 март в Международен панаир Пловдив с участието на 479 изложители от 22 държави.

 

 

You may also like...