Орешарски очаква ЕС да излезе с декларация в подкрепа на териториалната цялост на Украйна

ore6arskiМинистър-председателят Пламен Орешарски  изрази очакване да има декларация, която да подкрепи териториалната цялост на Украйна, както и мерки в посока деескалация на напрежението. „Оптимист съм“, отбеляза министър-председателят Орешарски преди срещата на държавните и правителствени ръководители в Брюксел. 

„Неколкократно заявяваме, че подкрепяме териториалната цялост на Украйна и че не приемаме каквато и да е инвазия на нейна територия“, каза премиерът. По думите му новите украински власти са длъжни да работят по- кооперативно, за да приобщят всички граждани на Украйна. „Както Русия трябва да се въздържа от каквато и да е намеса, така и новата власт трябва да покаже максимална кооперативност и да деескалира напрежението в страната“, добави министър-председателят.

На въпрос дали България е готова да участва под някаква форма във финансов фонд за Украйна, министър-председателят отговори: „Има предварително форматиран пакет, който струва ми се на първо време е достатъчен. Ще видим в хода на дискусиите и при работата на мисията на МВФ какви нужди има Украйна, но аз бих предпочел водеща институция да бъде МВФ, тъй като Украйна не е и страна-член все още“.

В 12+3 на БНР пък външният ни министър Кристиян Вигенин коментира, че в отношенията Русия – Украйна заплахата от военни действия трябва категорично да бъде оттеглена. „Не вярвам, че в днешно време в Европа две европейски, славянски, християнски страни биха могли да стигнат до военни действия помежду си. Вярвам, че разумът ще надделее”, подчерта той. Според него, на първо място, трябва да се установи нормален диалог, защото докато Русия не разговаря с украинските власти, много трудно могат да бъдат постигнати целите, които се поставят – защита на руския език и малцинство и т.н.

ЕС също би могъл да бъде сигурен гарант, че правата на всички в Украйна ще бъдат спазвани, каза още външният министър, като допълни, че мисията на ОССЕ, която още от вчера започна работа, също ще покаже на място доколко реално има заплаха за руското малцинство в Украйна. „Такива сигнали от българите в Одеския район не видяхме. Там е спокойно. Българите не са притеснени, но се радват, че България е проявила внимание и в тези трудни дни българският външен министър е бил там, за да ги окуражи”, каза Кристиан Вигенин, който беше на двудневно посещение в региона. По думите му, на този етап няма предпоставки за бежанска вълна към България.

 

 

Може да харесате още...