Отхвърленото ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс и новата подписка за референдум, която подменя желанието за тотална промяна на политическото статукво

izbori_003Не е новина, че парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс. Новина е, че наред с вече приключващата инициатива за събиране на 500 хиляди подписа за референдум с въпросите на президента по изборните правила, се пръкна още една подписка – пак за референдум, но с популисткия въпрос да се премахне или не партийната субсидия за партиите.  Според F2F TV – поредният опит да се обърка гражданския глас и да се размие енергията на хората в желанието им  да променят политическото статукво.

Всичко тръгна, разбира се, от народните ни избраници.  В първия работен  ден след националния ни празник  те гласуваха “патриотично” “За” законопроекта на нов Изборен кодекс със 138 депутати.  80 бяха “против”. Въздържали се нямаше. Кодексът беше подкрепен от ПГ на Коалиция за България, ПГ на ДПС, ПГ на Партия Атака и трима независими депутати. От ПГ на ПП ГЕРБ бяха против.

Държавният глава беше върнал за повторно обсъждане текстове, свързани с начина на формиране на Централната избирателна комисия, с преференциалния вот, с електронното гласуване.

Сега на ход е подписката за референдум по изборните правила. Очаква се тя да бъде внесена в Парламента до 10 март. Очевидно, обаче, политиците доста се плашат от конституционното право на хората да изявят позиция по системата, по която даваме вота си. И набързо режисьорите спретнаха другата подписка за референдум.

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Родната политика не разбира, че тя е виновна българите да си тръгват от България… И това е най-истинския референдум, който се случва  на живо пред очите на всички в страната ни като една човешка длан.

 

Може да харесате още...