Вигенин в Киев: България подкрепя суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна

KV_PresidentПодкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство заедно с международната общност да създаде необходимите условия за деескалация на напрежението и трайна стабилизация на страната. През 21 век проблемите не могат да се решават чрез военни действия. Това заяви министър Кристиан Вигенин по време на срещата си днес в Киев с изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов.

„Важно е правителството на Украйна да предприеме мерки, с които да ангажира всички граждани независимо от тяхната етническа принадлежност, така че всеки един да се чувства полезен за политическата и икономическата стабилизация на страната и да се сложи край на конфликтите и противоречията”, изрази надежда българският външен министър и удовлетворение от отказа на  Турчинов да подпише решението на Върховната рада на Украйна за отмяна на Закона за държавната езикова политика в Украйна. Според Вигенин това е много важен знак към българите в Украйна, защото „сигналите, които бяха изпратени от българска страна и други страни-членки, бяха чути”.

Българският външен министър, който е на двудневно работно посещение в Украйна, се срещна днес с министъра на външните работи на страната Андрей Дещица. По време на разговорите бяха обсъдени координацията на усилията на международната общност за разрешаване на ситуацията в Автономна република Крим и правата на българското малцинство в страната.

Вигенин обсъди със своя колега Андрей Дещица съдействието от страна от България за реализиране на европейските аспирации на Украйна. „От особено значение е осъществяването на възможностите, които ни дава подписаният през ноември 2013 г. в Киев Меморандум за сътрудничество между министерствата на външните работи на нашите страни в областта на европейската интеграция и в рамките на Комисията НАТО – Украйна”, заяви министър Вигенин.

Вигенин покани своя колега да участва в Съвета на външните министри на страните-членки на Черноморското икономическо сътрудничество, който ще се проведе във Варна през м. юни т.г. В хода на разговора беше обсъден също въпросът за изпращане в Украйна на наблюдателска мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за установяване на фактите.

Българската делегация поднесе цветя на площад „Независимост” в памет на загиналите от двете страни по време на събитията. Вигенин обяви готовността на България да приеме децата на загиналите за ваканция през лятото.

Българският външен министър разговаря с вицепремиера Владимир Гройсман, председателя на партия „УДАР” Виталий Кличко и депутата във Върховната рада и специален пратеник на Украйна за Автономна република Крим Борис Тарасюк.

По време на визитата си в Киев външният министър се срещна и с представители на българската общност в страната.

източник и снимка:  МВнР

Може да харесате още...