Сопот прави молебен за обединение на българите на Трети март

pametnik_vazov_sopotМолебен за обединение на българите ще бъде отслужен в Сопот за пръв път на националния ни празник Трети март. Богослужението на сопотския свещеник отец Марко ще бъде в памет на хилядите, отдали живота си за Родината, за обединението на българите като народ и нация, за просперитета на страната ни, за ново възраждане и намиране на обединителни цели в името на многострадалната ни Родина и за здравето на народа ни, съобщиха от пресцентъра на Общината. 

“България има нужда от единство, от кауза, от национален идеал! Трети март е паметна дата в съзнанието на българите – символ на възкръсването на една нация, загубила свободата си, но не и достойнството си. Героите от миналото – от Паисий до Левски, от Раковски до Вазов, от Каравелов до Бенковски и плеядата опълченци, хилядите руски, украински, румънски и други войни, безименните мъченици, загубили живота си в името на Свободата – това са истинските опори и примери за нас, съвремениците. Те, само те, имат правото да бъдат модел за подражание – не днешните “герои”. Настоящето се оказва бледа сянка на величавото ни минало”, споделят от община Сопот, организатор на честванията.

Тържестватапо повод 3 март започват в понеделник от 10 часа на площад “Иван Вазов” в града. В 10,15 ч. е тържествената церемония по издигане националното ни знаме. В къщата музей “Иван Вазов” ще бъде открита изложба на униформи и оръжие от времето на Руско-турската освободителна война и фотоизложба с паметни моменти от нея. В 12 ч. в Етнографския и занаятчийски център в Сопот ще бъда открита изложба на произведения на местните занаятчии от Сдружение “Сопотски еснафъ”.

Може да харесате още...