Българското посолство в Мадрид избра да посрещне 3 март с изложба на художника Стефано Поповски

stefano-Madrid1Пловдивският художник Стефано Поповски, който от години живее и твори в Испания, подреди българските си пейзажи в посолството на страната ни в Мадрид. С изложбата му българските дипломати избраха да посрещнат  за националния ни празник 3 март своите гости от редица страни.  “Особено приятно ми е, че на тази важна дата от нашата история ще мога да покажа на дипломатическия елит на много държави пейзажи от българската природа и архитектура. Според българското представителство в Испания – картините ми представят много добре България”, споделя Стефано екслузивно за F2F TV. 

24-те картини са пейзажи от София, Пловдив, Родопите и други красиви кътчета на страната ни. Същевременно като жест и към страната-домакин той показва и няколко картини с поглед към Мадрид и града, в който живее – Кастейон.  За първи път излагам картини в посолството, не stefano-film2си спомням и да съм правил другаде специално за 3-ти март експозоция, сподели творецът.

Ден по-рано, на 2 март, зрителите на БНТ 2 можеха да го видят във филма на Екатерина Костова и Юлиан Георгиев от F2F Studio “Симеон – от расото до короната”, където художникът изобразява лика на Симеон Велики по печати, съхранени от времето на Златния век на България до наши дни.

Поповски е единственият българин с вече 6 награди за най-добра картина на деня в най-големия международен онлайн портал за изкуство – deviantart – с 30 милиона потребители. И с още едно отличие в него – за фрактали или както се знаят – картините, рисувани с stefano-madrid3математически формули.

Инициативата за изложбата му в Мадрид е на българския посланик в Испания Костадин Коджабашев и първия секретар по културата Десислава Парушева. Откриването съвпада с тържествен коктейл на дипломатическия корпус по случай 3 март.
Експозицята ще остане в посолството 10 дни.

 

Може да харесате още...