България призовава за сдържаност в думи и дела, за диалог и спешни мерки за отслабване на напрежението на Кримския полуостров

vigeninБългарският външен министър Кристиян Вигенин излезе с изявление във връзка с последните събития в Автономна република Крим. “България изразява силна загриженост във връзка с решението на Съвета на Федерацията на Русия да разреши използването на руски въоръжени сили на територията на Украйна, в Автономна република Крим. Настояваме да не бъдат предприемани действия, които биха могли да застрашат териториалната цялост и суверенитета на Украйна и да дестабилизират целия регион. Призоваваме всички страни към сдържаност в изявленията и действията, диалог и предприемане на спешни мерки за деескалация на напрежението на Кримския полуостров” – се казва в позицията на Вигенин. И още:

“Очакваме извънредното заседание на външните министри на ЕС в понеделник да излезе с ясни послания и предложения за намирането на мирен изход от настоящата криза, в подкрепа на стабилизацията, правовия ред, демократичното развитие и икономическото възстановяване на единна Украйна”.

F2F TV припомня настръхването на света от одобрението на Съвета на руската Федерация за изпращане на войски в Крим.  ПО информация от Агенция Фокус, цитираща АФП,  изпълняващият длъжността президент на Украйна и председател на Върховната Рада Александър Турчинов е заявил, че разглежда поведението на Русия като проява на директна агресия по отношение на суверенитета на украинската държава. Украинският министър на външните работи Андрей Дещица пък е заявил, че Киев е потърсил помощ от НАТО. Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен от своя страна   също е дал изявление във връзка с Украйна и е пояснил, че организацията провежда консултации във връзка с незабавното намаляване на напрежението в Крим.

Редица премиери и президенти  излязоха с позиция по ескалацията на ситуацията в Крим. Вчера прессекретариатът на българския държавен глава Росен Плевнелиев също разпространи официална позиция:

“В Украйна се наблюдават активни действия на въоръжени формирования с неизвестна към момента принадлежност по овладяване на обекти от критичната инфраструктура на Крим. Налице е опит за ускоряване на дезинтеграционните процеси в Украйна. Наличието на чужди сили и тяхното несанкционирано придвижване на територията на суверенна държава е силно притеснително. Президентът Плевнелиев призовава за прекратяване на всякакви провокативни действия, които могат да доведат до непоправими последствия както за региона, така и за международния ред” – се казва в позицията.

Съветът за сигурност на ООН също заседава извънредно.  По информация на Агенция Фокус, САЩ са призовали Русия да прекрати военната агресия в Украйна и да влезе в контакт с украинското правителство. Вашингтон е бил подкрепен от Великобритания като Лондон настоява за провеждане на консултации в рамките на меморандума от Будапеща. Русия пък е призовала за връщане към споразумението от 21 февруари в Киев, между Янукович и опозицията.

F2F TV получи на пощата си крайни позиции на частни лица и политически формации по повод случващото се в Крим: от замразяване на членството на страната ни в НАТО до бойкот на всичко руско – от контакти с руски граждани до пълната им изолация с отказ те да бъдат обслужвани в магазини, банки, търговски, туристически, културни и всякакви други обекти.

F2F TV смята, че макар и на двата полюса –  те обострят омразата, насаждат по сходен начин допълнително напрежение  и деструктивизъм в и без това разделеното от български политически битки и боричкания общество. Подобни крайни позиции няма да помогнат за решаване без кръв на ситуацията в Крим и Украйна.  И като европейски граждани трябва да сме наясно с това!  Популизмът е оръжие на слабите и според нашето субективно мнение е крайно време да спре да се размахва.

Може да харесате още...