Президентът Росен Плевнелиев – с вето по текстове в Изборния кодекс

izbori_003“Не считам, че съществуват аргументи за отмяната на правната уредба за електронното гласуване. Съображенията, изтъквани от противниците на дистанционното електронно гласуване, че би могло да се застраши тайната на вота, в още по-голяма степен може да се отнесе и до машинното гласуване, което е въведено с настоящия Кодекс. С въвеждането на машинно гласуване се обръщаме към стари технологии, вместо да гледаме в перспектива напред към бъдещето.” -това е един от мотивите на президента Росен Плевнелиев за вето на текстове от Изборния кодекс. 

“Дебатът за електронното дистанционно гласуване се води вече няколко години. За да бъде реализиран успешно този начин на гласуване, е необходимо неговото въвеждане в реална изборна среда, макар и експериментално в началото, за да бъдат отчетени технологично неговите възможности и да бъдат създадени гаранции за тайната на вота и свободното формиране на волята на избирателите. Електронното дистанционно гласуване ще повиши избирателната активност, ще даде по-голяма възможност на българите зад граница да упражнят правото си на глас, ще улесни и хората с трайни увреждания по време на избори” – посочва Плевнелиев.Той не приема тезата за противоречие на електронното гласуване с Конституцията. “Много често се споменава, че този начин на гласуване е обявен от Конституционния съд за противоконституционен. Решение № 4 от 2011 г. на конституционната юрисдикция не казва това. В мотивите си съдът отбелязва: „Само за себе си електронното гласуване не е противоконституционно, бидейки вид дистанционно гласуване, каквото е отдавна практикуваното в други държави гласуване по пощата; принципно не е в противоречие с международни договори, по които Република България е страна“ – обяснява президентът.

И подчертава, че с този кодекс отново се отлага решаването на проблема с избирателните списъци. “Една от възможностите за преодоляване на този проблем е да бъде направена крачка към активна регистрация на избирателите. Не съм съгласен с това, че не беше възприета идеята на Обществения съвет към Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс за създаването на регистър на избирателите. Държавните и местните органи могат да създадат този регистър като използват за основа информацията за гласувалите български граждани от последните няколко национални избори за народни представители и за президент и вицепрезидент. Този списък на избирателите може да бъде актуализиран чрез подаване на заявления от гражданите за включването им в него”.

Според държавния глава, депутатите са отстъпили и от създаването на преброителни комисии в общини с население до 30 000 избиратели. “Тази мярка е добра и беше въведена, за да се преодолее контролирането на вота в малките населени места.”

Като изтъква положителните, според него, моменти в Изборния кодекс, сред които предоставянето от държавата на средства за медийни пакети, за заплащане на различните форми за отразяване на предизборната кампания от доставчиците на медийни услуги, Плевнелиев връща в Парламента за ново разглеждане няколко конкретни текста. Подоробните мотиви може да прочетете на страницата на президентството в интернет.

Може да харесате още...