Дамите – посланици у нас, се закичиха с мартенички в полза на български домове за деца

babamarta2Всички дами извънредни и пълномощни посланици, акредитирани в България, купиха мартеници в полза на домове за деца. Инициативата е на  зам. министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева, която събра дамите от кариерата вчера в резиденция „Лозенец“ за уникалната българска традиция баба Марта. Техни домакини, освен вицепремиера, бяха министрите Искра Михайлова, Анелия Клисарова и Мариана Георгиева, началникът на кабинета на премиера Мария Дивизиева, шефът на пресцентъра на МС Ани Димитрова и дами, членове на политическия кабинет на вицепремиера Бобева. 

Да празнуват настъпването на пролетта и уникалния български празник Баба марта в навечерието на Националния празник на България дойдоха Марси Рийс, извънреден и пълномощен посланик на САЩ,  Ирина Яшагашвили, временно изпълняваща длъжността извънреден и пълномощен посланик на Грузия, Манал Ел Шинауи, извънреден и пълномощен посланик на Египет,  Тересита де Хесус Илуминада Капоте Камачо, извънреден и пълномощен посланик на Куба,  Латифа Ахарбаш, извънреден и пълномощен посланик на Мароко,  Гюру Катарина Х. Викьор, извънреден и пълномощен посланик на Норвегия, Лйерка Алайбег, извънреден и пълномощен посланик на Хърватия,  Регина Ешер, извънреден и пълномощен посланик на Швейцария и Аник Ван Калстър, извънреден и пълномощен посланик на Белгия у нас.

Всички гости получиха от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова мартеници, изработени от естествени материали, както и мускали с есенция от розово масло от министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева.  Вицепремиерът Даниела Бобева предложи на гостите лично направена погача, министър Михайлова – баклава, министър Георгиева – баница, а министър Клисарова – сладки, произведени от учениците от Гимназията по хлебни и сладкарски технологии.

Гостите се запознаха с българската традиция да се подаряват мартеници за здраве и дълголетие. Таланти от Дома за деца в Драгалевци между 4 и 7 години изпълниха музикално-литературна програма. Домакини и гости пяха заедно с вокална група „Мюзик сърфинг“ от Националната гимназия – София популярни български песни. Събраните средства от продажбата на мартеници ще бъдат предоставени на Агенцията за закрила на детето за български домове за деца.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...