Вигенин отново напомни за правата на българската общност в Украйна

vigenin„В Украйна живее многобройна българска диаспора, която е интегрирана в украинското общество и дава своя значим принос за развитието на Вашата страна. Приехме с голяма загриженост отменянето от Върховната Рада на Закона за държавната езикова политика на Украйна” – това посочва българският външен министър Кристиан Вигенин в писмо до Андрей Дещица по повод назначаването му за министър на външните работи на Украйна.  Вигенин подчертава, че България очаква в най-скоро време парламентът на Украйна да приеме алтернативен закон в тази област, който да отчита интересите на различните етнически групи и национални малцинства, включително и на българската общност в Украйна.

По думите на министъра, България е готова да окаже необходимото съдействие за реализиране на европейските аспирации на Украйна. „В този смисъл от особено значение е осъществяването на възможностите, които ни дава подписаният през ноември 2013г. в Киев Меморандум за сътрудничество между министерствата на външните работи на нашите страни в областта на европейската интеграция и в рамките на Комисията НАТО – Украйна”, пише в заключение външният министър.

„Запазването на единството и териториалната цялост на страната, както и приобщаването на цялата нация към амбициите за демокрация и европейско бъдеще, биха осигурили на Украйна сигурност, стабилност и европейска перспектива” – се казва още в адреса.

„Бих желал да отправя моето искрено пожелание новото украинско правителство да създаде необходимите условия за трайно стабилизиране на положението във Вашата страна и нейното извеждане на пътя към просперитета и благоденствието за целия украински народ”, пише още Кристиан Вигенин.

Междувременно от Югоизточноевропейски медицински форум (ЮЕМФ), централата на която е в България, съобщиха, че за министър на здравеопазването на Украйна е избран д-р Олег Мусий, президент на Украинската медицинска асоциация и вице-президент на международната организация.
Д-р Мусий многократно е посещавал България в рамките на дългогодишно сътрудничество с българските лекари, свързано със съвместни проекти, презентиране на българския опит в украинския парламент. По време на протестите в Украйна д-р Мусий координираше и организираше оказването на медицинска помощ на пострадалите, се казва в прессъобщение на ЮЕМФ, чийто президент д-р Андрей Кехайов изпрати поздравителен адрес до новоизбрания украински министър на здравеопазването.

снимка: МВнР

Може да харесате още...