Главният прокурор възложи проверка по сигнала на „Протестна мрежа“ за закононарушения от Пеевски, Василев и Бареков

netwarsПълни данъчни ревизии  на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков ще извърши с постановления на прокуратурата Националната агенция по приходите. За това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение по повод започнала проверка по сигнала на Протестна мрежа от 25 февруари.  Сигналът е  с твърдения за извършени данъчни престъпления и други закононарушения от тримата, както и за нарушения на данъчните закони и неясно финансиране от страна на търговски дружества. 

Предстои възлагане на действия по данъчен контрол и на други физически лица, както и на свързани с тях търговски дружества. Ще бъдат снети обяснения от проверявани и от други лица, включително и относно твърдения за оказван натиск и искания за „медиен чадър” над престъпна дейност. На Апелативна прокуратура-София се възлага осъществяване на служебен контрол по отношение на постановления на прокурори от Софийска градска прокуратура за отказ за образуване или за прекратяване на наказателни производства по сигнали, касаещи проверяваните лица. Проверка за такива сигнали и водени оперативни дела ще се извърши от прокурори от Върховната касационна прокуратура и в Държавна агенция „Национална сигурност.

В хода на проверката ще бъдат изискани данни и от Сметната палата, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция „Национална сигурност”, Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други органи.
По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, проверката е възложена на Върховната касационна прокуратура, отдел „Специализиран”.

Може да харесате още...