Три робота ще обучават студенти в Техническия университет – Пловдив

robotiНай-съвременният център по роботика и автоматика в България започва от днес да функционира в пловдивския филиал на Техническия университет. Той е създаден, оборудван и финансиран от един успял българин – Красимир Петков, управител на фирма “Милара Интернешънъл”, който успешно развива своя бизнес в САЩ и България. Стойността само на роботите и другата техника в лабораторията е над 200 000 лева, но освен тях, “Милара Интернешънъл” дава достъп до своите познания по роботика, направила е ремонт на помещенията, в които ще се трудят нейните роботи, защото те вършат работа само при специални условия. Роботите в Техническия университет си имат имена: всички те са от фамилията “Даймонд”, а личните им имена са Н-1, Н-3 и Н-4. Даймонд Н-4 е двурък робот и се произвежда в Пловдив, а останалите са едноръки и се произвеждат в САЩ. Функцията им е да зареждат други роботи със силициеви пластини в предприятия за производство на интегрални схеми.

В центъра по роботика и автоматкика ще бъдат обучавани годишно повече от 100 студенти от четири специалности в Техническия университет –София, филиал Пловдив. По думите на проф. д-р Андон Топалов, преподавател от катедра “Системи за управление” в Техническия университет – София, филиал Пловдив, за студентите от специалност “Автоматика, информационна и управляваща техника” е от значение да изучават робота като цялостна система. Те трябва да го “научат” да извършва сложни движения и изобщо да работи като част от роботски екип. Докато студентите от специалност “Индустриално инженерство” с обучение на английски език изучават робота като средство за автоматизиране на дискретни производства и тук ще усвоят езика за програмирането му. Бъдещите мехатроници пък ще бъдат изкушени да разглобяват и сглобяват роботите, за да разберат механизма им. Преди студентите да започнат своето обучение петима преподаватели от ТУ са били на петдневен курс в Милара Интернешънъл.

Сътрудничеството на филиала на Техническия университет и роботостроителната компания се развива и в други насоки. Студенти са приети в “Милара Интернешънъл”, за да подготвят дипломните си работи, а други трима завършили през 2013 година вече работят в пловдивската фабрика.

По време на обучението си в центъра по роботика и автоматика, студентите от Пловдив ще имат шанс да слушат лекции на живо по същата тематика, изнасяни от професори на Бостонския университет и на Масачузетския технологичен институт – едни от най-престижните висши технически училища в света. Това ще бъде възможно с помощта на високите технологии. В центъра е изградена модерна аудио-визуална система, която ще позволи в реално време заинтересуваните студенти и преподаватели да почерпят знания и опит от своите колеги зад Атлантическия океан. Професор Топалов е изпратил на американските си колеги българските програми за обучение на студенти по роботика с идеята обучението тук да стане по-близо до нуждите на бизнеса. Очакванията му са американски преподаватели да дойдат в Пловдив и да проведат научен курс с преподаватели и заинтересовани студенти по наистина най-новите въпроси на роботостроенето. Следващата крачка е да бъде изпратена съвременна техническа литература, по която се обучават и в САЩ.

Интересна е формата на дарението, което използва “Милара” – фирмата не дарява самите роботи, а само тяхното функциониране и знанията за машините. Което означава, че Н-1, Н-2 и Н-4 остават собственост на компанията, но тя ги поддържа, ремонтира и обновява остарелите роботи с нови за своя сметка. По време на учебния процес има опасност роботите да бъдат повредени от студентите или преподавателите заради неопитност или технически грешки. От фирма” Милара” намират това за съвсем нормално и в името на доброто обучение поемат за своя сметка и поддръжката на учебните роботи.

Според проф. Топалов роботите не са безобидни машини и при невнимание могат да наранят човек. Затова “Милара” ги е поставила в прозрачни кафези, които обаче веднага прекъсват работата на робота в момента, когато някой отвори клетката.  В момента имаме спешна нужда да назначим поне още 7 специалисти-роботици при нас в Милара, казва прокуристът на фирмата инж. Тодор Ставрев. Една грешка на недобре обучен инженер например може да струва загуба на 10 000 долара. Затова завършилите техническо образование минават и още един шестмесечен курс на фирмено обучение. Стратегическата цел на компанията обаче е съвместно с Техническия университет да възвърнат позициите на световния пазар на роботи на страната ни, постигнати през 80-те години на миналия век.

Може да харесате още...