Съюза от пострадали от банки, финансови институции и съдебни изпълнители поиска мораториум върху изпълнителните дела до промяна на законите

burkan_bankНие представляваме интересите на стотици хиляди пострадали от частните съдебни изпълнители, човек може да живее без ток, но когато с полиция ти изкарват имуществото на улицата, това е въпрос на национална сигурност, каза Димитрин Вичев, председател на  Съюза от пострадали от банки, финансови институции и съдебни изпълнители пред Общественият съвет към Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения в НС. Вичев представи исканията на Съюза, сред които са налагане на мораториум върху всички изпълнителни дела, докато се променят съответните закони, създаване на специализирана комисия в Народното събрание по проблемите на взаимодействието между гражданите и банките, приемане на Закон за фалитите на физическите лица, приемане на Закон за финансовия омбудсман, Закон за отмяна на Закона за частните съдебни изпълнители и др.

Божидар Томалевски от партия „Другата България” съобщи, че още преди три месеца са дали на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев проектозакон за фалита на физическите лица.  Емил Желев от „Гражданска инициатива „Кой” призова Общественият съвет да се концентрира върху реално изпълними неща, тъй като не е съгласен с аксиомата, че само банките са лоши, а кредитополучателите – добри.  Всички участници в дискусията се съгласиха с факта, че в момента няма механизъм за контрол върху частните съдебни изпълнители и затова те имат такива неограничени права.

По предложение на председателя на Обществения съвет Ивилина Алексиева на следващо заседание на съвета всички заинтересовани страни ще се съберат и ще изложат позициите си. Чак тогава съветът ще реши какво да предложи на народните представители.

Може да харесате още...