Сухопътни войски правят обществената поръчка за изграждане огражденията покрай границата ни с Турция

trynaci„Действаме в условията на процедура, регламентирана от закона и възложена ни с решение на Министерския съвет“. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов на пресконференция, проведена в Министерството на отбраната. Той разясни причините за възлагане на Сухопътните войски на обществената поръчка за избор на фирми-доставчици на материалите, необходими за изграждането на възпрепятстващо инженерно съоръжение на българо-турската граница. „Това е регламентирано в ЗОВС и дава възможност на второстепенните разпоредители с бюджетни средства да провеждат обществени поръчки в рамките на техните правомощия“, каза Найденов и допълни, че когато Сухопътните войски носят крайната отговорност за изграждането на инженерното съоръжение, трябва да имат правото да договарят условията, срока на доставката и да ангажират подизпълнители.

Фирмата, която предоставя режеща тел, се е оказала единственият производител на такива материали, уточни министърът. И в момента в зоната на операцията военнослужещи от Сухопътните войски продължават действията по трасиране на терена и подготовката за изграждане на възпиращото съоръжение като вече има изградени 3000 фундамента за колони, както и фундаменти за 7 портала,  съобщи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

Ангел Найденов е разпоредил в рамките на 60 дни от доставката на материалите да бъде завършено изграждането на техническото съоръжение като се отчитат непредвидени обстоятелства. На терен са 87 военнослужещи и 37 единици техника, а изразходваните до момента средства са в размер на 71 331 лв. 

Във връзка с очаквано увеличаване на бежанската вълна министърът на отбраната заяви, че според информация, получена от службите на пряко негово подчинение, е възможно увеличение на потока от бежанци от Афганистан. Причината е непостигнато още споразумение за продължаване на операцията на международните сили след 2014 г.

Може да харесате още...