Орешарски: България винаги е подкрепяла европейската перспектива за Украйна

poresharskiРазглеждаме споразумението, което предвижда провеждането на предсрочни президентски избори, формиране на коалиционно правителство и конституционна реформа като необходим компромис, който отваря пътя към политическия диалог в Украйна. Това е позицията на министър председателя Пламен Орешарски   по повод подписаното в Киев споразумение за излизане от политическата криза.  “От особена важност е прилагането на постигнатите договорености и в този смисъл оценяваме приемането днес от Върховната рада на закон за връщане на конституцията на Украйна от 2004 г. като първа стъпка в тази посока.” – пише в позицията. В която се осъждат категорично актовете на насилие в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени през последните дни. Никакви обстоятелства не могат да оправдаят репресиите и насилието.

“В настоящата обстановка на остро противопоставяне между част от опозицията и управляващите в Украйна, довела до жестока ескалация и насилие, считаме за необходимо правителството да проявява максимална сдържаност, а опозиционните лидери да се дистанцират от тези, които прибягват до радикални действия и употреба на сила.

Подчертаваме особения принос на Европейския съюз за постигането на споразумението и очакваме Украйна да тръгне по пътя на реформи, които да осигурят стабилно и демократично бъдеще за украинските граждани.

Изразяваме надежда за своевременно изпълнение на постигнатата договореност за разследване, с участието на Съвета на Европа, на всички извършени актове на насилие.

България винаги е подкрепяла европейската перспектива за Украйна и задълбочаването на отношенията й с ЕС.

Украинският народ може да разчита на последователната подкрепа на България за осъществяване на процеса на реформи, които да осигурят стабилно и демократично бъдеще за страната.”

източник: пресцентът на МВнР

Може да харесате още...