Изборният кодекс – вече и на второ четене

izbori_002Фейсбук, туитър и личните блогове не са медийни услуги, а редакционната отговорност е упражняването на ефективен контрол върху съдържанието, програмните схеми и каталога на предоставяните услуги. Това реши на второ четене Парламентът, приемайки Изборния кодекс.  Машинното гласуване ще бъде въведено експериментално до 500 секции в един избирателен район, които ще бъдат посочени от ЦИК 5 дни преди датата на насрочване на изборите. Резултатите от него няма да се вземат при определяне на резултатите от изборите, приеха още депутатите.

Това,  за което още не сме ви информирали, е, че право да бъдат избирани за общински съветници и кметове да имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели в съответното населено място най-малко през последните 6 месеца.   Уседналостта  при избор на органи на местна власт ще е от 6 месеца.

И още – право да бъде избиран за общински съветник има и всеки гражданин на държава – член на Европейския съюз, който не е български гражданин, навършил е 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място и не е лишен от правото да бъде избиран в държавата членка, на която е гражданин.

Право да избират общински съветници и кметове имат българските граждани, навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място, гласува също парламентът. Всеки гражданин на държава – член на Европейския съюз, който не е български гражданин, може да избира общински съветници и кметове, ако е навършил 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в България, живял е най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място и не е лишен от правото да избира в държавата членка, на която е гражданин.

При изискванията към кандидатите за президент и вицепрезидент депутатите записаха, че “живял последните 5 години в страната” е български гражданин, който фактически и трайно е пребивавал на територията на България през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната се приема и престоят извън България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.

Политическа формация, която в 7-дневен срок от приключване на изборите не премахне агитационните материали, ще бъде глобена от 1000 до 5000 лв. Лица, които нарушат забраната да поставят агитационни материали извън времето на предизборната кампания, ще бъдат глобявани от 100 до 3000 лв.. Когато нарушението е повторно, глобата е от 3000 до 10 000 лв. Който извършва агитация в изборния ден пък ще се наказва с глоба от 500 до 2000 лв.

Преференцията при изборите за европарламент да е 5 процента от всички гласували за съответната листа. Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 5 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Решено беше от избирателните списъци да се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес към датата на съставяне на избирателните списъци в държава, която не е членка на Европейския съюз. Те се вписват отново в избирателния списък по тяхно искане до предаването на списъците на секционните избирателни комисии или се дописват в изборния ден – от секционната избирателна комисия, след представяне на документ за самоличност, решение или удостоверение от кмета или кметския наместник. Те трябва да представят и декларация по образец, че са живели най-малко през последните три месеца в България или в друга държава – членка на Европейския съюз; не са гласували в същите избори за членове на ЕП – в случаите, когато искането се прави, след като изборният период, определен от Съвета на Европейския съюз, е започнал; няма да гласуват на друго място в същите избори за членове на ЕП.

И така: в 15-дневен срок от влизането на Изборния кодекс в сила, Народното събрание ще избере председател, двама заместник-председатели и секретар на ЦИК, а след публична процедура ще определи останалите 15 членове, които да предложи на президента за назначаване с указ. Мандатът на заварените при влизането в сила на кодекса членове на ЦИК се прекратява с встъпването в длъжност на новите членове. 

Може да харесате още...