Росен Плевнелиев се срещна с посланика на Украйна у нас Микола Балтажи

rosen_plevnaliev_001Незабавно да бъде прекратено насилието и бързо да бъде намерено политическо решение на ситуацията в Украйна. За това настоя президентът Росен Плевнелиев пред украинския посланик Микола Балтажи, с когото разговаря днес на „Дондуков“ 2. Държавният глава за пореден път остро осъди употребата на сила, действие, довело до отнемането на живота на десетки невинни граждани. Посланик Микола Балтажи информира държавния глава за ситуацията в страната и му благодари за това, че лично той е един от най-силните адвокати за европейското развитие на Украйна.

Трайното решение на политическата криза минава през формирането на ново правителство на националното съгласие, провеждане на предсрочни президентски избори и конституционна реформа, посочи Росен Плевнелиев. Президентът подчерта, че е крайно време управляващи и опозиция да осъзнаят историческата си отговорност за бъдещето на страната и на украинския народ. Украинското гражданско общество ясно заяви своя цивилизационен избор и управляващите трябва да го чуят, коментира държавният глава. Росен Плевнелиев припомни, че нееднократно е поставял въпроса пред европейските държавни и правителствени ръководители за ускорени и адекватни действия в подкрепа на демократичното и икономическото развитие на Украйна от страна на ЕС. Държавният глава заяви, че като президент на държава-членка на ЕС ще работи за единна позиция на Съюза и ще настоява да се предприемат спешни мерки от страна на ЕС в подкрепа на икономическото възстановяване и стабилизиране на страната.

Според президента, настоящата криза показва недвусмислено, че единственото устойчиво дългосрочно решение за Украйна е като единна и независима европейска държава. Предложението за подписване на Споразумението за асоцииране е в сила, вратата на ЕС е отворена за Украйна, подчерта държавният глава. Росен Плевнелиев посочи, че европейската идея е обединяваща – за мир и за човешко развитие. В една демократична и европейска Украйна всички малцинствени групи ще се чувстват равноправни, коментира още президентът.

 източник: пресцентър Президентство

Може да харесате още...