Зъболекари: Касата стимулира ваденето на зъби и некачественото им лечение, затова по-добре да бъде извадена от нея

zabolecenie_pod_upojka„Касата стимулира ваденето на зъби и некачественото им лечение“, заявиха представители на Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) на специална пресконференция. От сдружението са на мнение, че Здравната каса напразно налива нови милиони в едни и същи дентални дейности, които не се променят от години. През 2014 г. сумата е 110 млн. лв. „Ние не работим с касата. Изхвърлили сме амалгамата като употреба от нашите кабинети, а химиокомпозитите ползваме само за изграждане на зъби, а не за окончателно лечение”, заяви д-р Георги Цалов.

От СБЗ изразиха недоволството си, че ги принуждават и принизяват да работят по методи, средства и способи, които не одобряват. Те смятат, че ако трябва да се инвестира в нещо, това е профилактиката, а не в методи за лечение, които не дават трайни резултати.

„Това, което се заплаща от касата е против нашето мислене като лечители“, категорични са зъболекарите.

По думите им „очите на гражданите се замазват”. Близо 400 000 пенсионери, които са напълно обеззъбени, нямат никакви права и възможност да посетят зъболекарските кабинети. На един пенсионер може да му бъде изваден зъб или направена амалгамена пломба, той има право на това, но пломбата няма върху какво да бъде направена, няма какво да бъде и извадено.

Според анализ на сдружението, 110-те млн. лв., които отпуска касата за дентални дейности, са достатъчни да поддържат само денталното здраве на децата. Реалната сума, която е необходима, за да се поддържа денталното здраве на българите, е от порядъка на 550-600 млн. лв. годишно. „Ще предложим на правителството и парламента да извадим цялата стоматология от здравната каса. Да бъдат оставени само профилактиката и лечението на децата и учениците. Нека възрастните да се насочат към доброволните здравноосигурителни фондове“, информира д-р Цалов.

Изследванията сочат, че 5-6-годишните деца по света като стандарт са свободни от кариес на временните зъби. У нас 5-6-годишните деца имат 3-4 и повече кариеса на млечните зъби. Ето защо тези 110 млн лв. трябва да бъдат впрегнати да работят, за да бъдат предпазени децата от кариеси. „У нас се силанизират зъбите на 100-150 000 деца, а какво да правят останалите 2 милиона деца“, попитаха зъболекарите. В пакета на Здравната каса няма елемент на профилактика. Ето защо те са предлагали на ред правителства да се създаде Фонд за здравна дентална профилактика, чрез който всички български деца да бъдат обхванати и предпазвани от развитието на зъбен кариес и пародонтални заболявания. Отговор и до днес няма.

От сдружението отново се обявиха против монопола на Българския зъболекарски съюз и за създаване на зъболекарска камара, която да включва представители на всички зъболекарски организации.

Може да харесате още...