Вигенин: отговорността на съседите на Украйна е да дадем възможност на украинския народ чрез избори да реши какво бъдеще иска

pojar_vzriv_ogin_dimВ момента основна отговорност на съседите на Украйна – на ЕС и Русия, е да предотвратим разпада на държавата и от там нататък да дадем възможност на украинския народ чрез избори да реши какво бъдеще иска. Това каза  в сутрешния блок на БНТ Кристиан Вигенин, който участва вчера в извънредното заседание на Съвет „Външни работи” на ЕС, посветено на Украйна. По думите му,  ЕС има единна позиция по отношение на ситуацията в Украйна. Заявихме отново нашия ангажимент, че сме готови да съдействаме с каквото е необходимо за намирането на решение на кризата. Изказваме нашите съболезнования на семействата на загиналите и се надяваме кръвопролитията да спрат веднага.  По думите на външния министър, решенията на вчерашния Съвет за налагане на насочени санкции, дават ясен политически сигнал. Санкциите, които договорихме, няма да имат пряк практически ефект в тази ситуация, но има силен политически ефект. И с моята намеса, направихме уговорката, че мащабът на санкциите ще зависи от развитието на ситуацията. Започваме със сравнително ограничен списък, който може да бъде разширен и до политически нива. Не искахме да създадем предпоставки за блокиране на политическия процес, допълни Вигенин.

Стъпките, които ЕС вижда за излизане от настоящата криза, включват създаване на ново широко правителство, работа по промени в Конституцията – ограничаване правомощията на държавния глава, засилване ролята на парламента и правителството, и подготовка на президентски избори, които да се проведат още през есента на тази година.

„Големият въпрос е за доверието – дали такива стъпки, които са отложени във времето, ще бъдат подкрепени от украинските граждани, които искат промяна сега. Дали това ще успокои напрежението”, коментира външният министър. Според него, ако се постигне такова политическо съгласие, радикалните елементи няма да имат възможността да продължат действията си и може да се стигне до успокоение на напрежението.

Министър Вигенин даде положителна оценка на снощното решение на Върховната рада за изтегляне на силите за сигурност, но подчерта, че докато няма цялостно политическо решение, рискът от ескалация на напрежението остава. Ситуацията е наистина хаотична. Има градове, в които държавата на практика не упражнява контрол, заяви той.

Вигенин припомни, че той бе един от първите външни министри, който заговори още през лятото, че на Украйна трябва да бъде дадена европейска перспектива. Той определи като позитивен сигнал постигнатата от Съвета формулировка, че подписването на Споразумение за асоцииране не е крайната цел в отношенията между ЕС и Украйна. Смятам, че това е отваряне, което може да се реализира и Украйна един ден да получи реална перспектива за членство в ЕС, подчерта той.

Не е без значение фактът, че ЕС е осъзнал необходимостта от по-активна работа с Русия по отношение на политиката към страните от Източното партньорство, каза още министър Вигенин.

източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...