Депутатите гласуваха начините за вота

izbori_001Изборите за народни представители ще се провеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на партии и коалиции и инициативни комитети. Това решиха депутатите при второто четене на проекта за нов Изборен кодекс.

При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа, като по този начин изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.

От Парламентарната група на ГЕРБ предлагаха смесена система – пропорционална и мажоритарна, но идеята им не беше приета. Както знаете, за мажориратен вот депутатите и дума не дадоха да се издума.

Президентът ще се произнесе по Изборния кодекс ускорено и в рамките на конституционно установените срокове, след като Кодексът бъде приет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  На среща с представители на БСП днес, част от традиционните му комуникация с парламентарно представените политически партии, по отношение на предложението на Плевнелиев за провеждане на референдум за изборното законодателство, представителите на левицата изразиха становище, че бъдещ референдум трябва да се проведе отделно от изборите за членове на ЕП през месец май. Държавният глава припомни позицията си в подкрепа на по-честото използване на механизмите на пряката демокрация, заедно с всеки следващ вот.

Може да харесате още...