Безплатен скрининг за глаукома и катаракта в УМБАЛ „Свети Георги” – почти целия март

ochna_operacia COHКампания за безплатен скрининг на глаукома и катаракта организира от 4 до 28 март Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“. Акцията се провежда ежегодно в подкрепа на Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година се отбелязва от 9 до 15 март включително.

Тъй като през последните няколко години интересът на пациентите към кампанията непрекъснато се увеличава, прегледите през 2014 г. ще продължат по-дълъг период, обясни началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова. Тя припомни, че през 2013 г. скринингът е бил обявен с продължителност 2 седмици, но заради големия брой записали се още в първите дни, кампанията е продължила повече време.

Консултациите за превенция на глаукома и катаракта включват измерване на очното налягане. Желаещите да се прегледат тази година трябва да се запишат предварително на телефон 032/ 602 649, всеки делничен ден от във времето от 10:00 до 13:00 ч.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социалнозначимо заболяване. Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде, т. нар. старческа катаракта. Обикновено, когато се прави скрининг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се извършва и пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания след 50-годишна възраст – като катарактата или свързаната с напредването на възрастта макулна дегенерация.

Статистиката, която води Националната глаукомна асоциация сочи, че между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, но само прибилизително 50% от тях знаят, че са болни и предприемат лечение. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – най-често във фаза на напреднало увреждане, когато лечението не е достатъчно ефективно или не може да се приложи.

След 50-годишна възраст трябва поне веднъж годишно всеки да си прави профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане, съветват очните лекари. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за седма поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Тази година кампанията протича под надслов „Победи невидимата глаукома“ („B.I.G- Beat Invisible Glaucoma“).

Може да харесате още...