141 години след смъртта на Левски – в Пазарджик с цвете

pazardjik-levski1Пазарджик не е сред градовете, с които Апостола на българската свобода е свързан съдбовно. Той не е родното му място, нито първото селище с таен революционен комитет. Но като във всеки български град – паметникът на Левски е в центъра му. И всяка година на 19 февруари събира на поклонение представители на местните власти – защото така е по протокол. И граждани – защото имат потребност да сведат глава пред делото му. F2F TV се присъедини към вторите.  И попита някои от тях защо са тук.

Открихме пред мемориала с цвете в ръка  рокери от пазарджишкия клуб Boys of hell.  Оказа се, че от деца идват на поклонението – „като малки – с колелетата, сега с моторите“. И изразиха съжаление, че днешното поколение не цени достатъчно миналото си. “Много млади дори не знаят кой е pazardjik-levski2Васил Левски. Публикуват в профилите си във фейсбук статуси не за да го почетат, а защото е „модерно“. Ако Левски можеше да види какво се случва сега, вероятно би се обърнал в гроба“, предположиха рокерите.

 

 

Бивш машинен инженер определи Апостола като „идол на българите; личността, която носи чувството за свобода“. „Васил Левски едва ли би одобрил всичко случващо се в държавата ни в момента, това за което той се е борил – свободата, сега ние сами бягаме от нея”. Николов, както pazardjik-levski3сам се представи инженерът, е убеден, че не може да се прави паралел между това, което е било преди, и сега, защото всичко е много различно. Като цяло, допълни той, трябва да се борим за това да образоваме нацията и не само да ценим хора като Апостола, а повече да се стараем да им подражаваме.

текст и снимки: Лилия Джиева

Може да харесате още...