На 19 февруари – депутатите с декларация “за ескалиращото напрежение на етническа, религиозна и политическа основа”

levskiВ декларация Народното събрание се призовава в Деня на Апостола на свободата Васил Левски всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за „демократска република”, в която „българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение… и всички ще спадат под един общ закон…”. Призовават се парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо използване на деня на Левски.

С декларацията се призовава за висока отговорност на всички политически сили, на първо място – на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани. Народното събрание декларира, че отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публичното оправдаване на събитие и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология. В документа се осъждат всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин, в съчетание с недопустими ксенофобски послания, съобщиха от пресцентъра на НС.

Сега от F2F TV – реакцията трябваше да я има. Но е леко закъсняла. Ескалацията, все пак, се случи миналия петък. А днес е сряда. И  дали не е просто ПР, за да съвпадне с Деня за почит към Левски? Защото до болка знаем, че на 19 февруари политиците обичат да цитират думите му. И да говорят патетично за делата.

Въпросът е във вчера. И утре.

Може да харесате още...