Дама, експерт в ДАТО – обвиненa, че е търгувала с инфо дали определени хора са били подслушвани по закона за СРС

mikrofon001Антоанета Ал. Първанова, експерт в ДАТО, е с повдигнато обвинение за това, че е изнасяла информация срещу заплащане дали за определено лице е имало искане за подслушване по закона за СРС или не. Според Прокуратурата, изтичането на класифицирана информация е било в периода от началото на ноември до края на декември 2013 година по схема, в която са били включени за посредници хора от семейството на експертката. Тя е предоставяла и мотивите към исканията, твърдят от държавното обвинение.

“Някои хора са били на месечен абонамент, те са давали пари в замяна на ангажимента периодично тя да проверява дали те са подслушвани, или не. Това не са улични дилъри, това са лица, на по-високо ниво, политици сред тях няма към момента. Цената на абонамента е варирала от 500 до 3000 лева на месец,” съобяиха на нарочен брифинг в Прокуратурата във вторник. Според заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, щетите са неизмерими, защото е била застрашена националната сигурност.

Първанова работи в СДОТО от 2010 година като служител в звеното, което приема исканията за СРС, а при създаването на агенция ДАТО, тя е била преназначена на същата позиция, информират от Прокуратурата.

Може да харесате още...