Ще има нова спогодба за автомобилните превози между България и Турция

magistrala2Нова Спогодба за автомобилните превози между България и Турция ще включва подготовка за пълна либерализация на разрешителния режим, която да обхване двустранните и транзитни превози, без превозите от/за трета страна. При изготвянето на Спогодбата се предвижда още значително увеличаване на разрешителните от/за трета страна при влизането й в сила. За това се договориха след шест часови  преговори в Анкара  министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и колегата му от Турция Лютфи Елван, съобщиха от пресцентъра на транспортното ни министерство. 

По време на преговорите е била зададена рамката за подготовка на спогодбата, която ще замени действащата от 1977 година.  През първата седмица на месец март експерти от двете страни ще се срещнат в Истанбул, за да изготвят проектодокумента. Той трябва да бъде готов до края на месец март и след обсъждане от двете страни да бъде подписан до края на месец април.

Договорено беше от 1 март да се създаде call centre в ИА „Автомобилна администрация” в София и в Генералната дирекция по регулиране на сухопътния транспорт в Анкара за разрешаване на всички проблеми и спорни въпроси при обработката на документите на товарните автомобили на двете страни. Двете администрации се задължават да изработят процедура и одобрят набор от документи за представяне на съответните компетентни органи.

До влизане в сила на новата Спогодба, страните се договориха двете администрации напълно да съдействат на превозвачите, с цел облекчаване дейността на фирмите при извършване на транспортни услуги на териториите на България и Турция.

Може да харесате още...