Строят дом за тигърчето Саша в пазарджишката зоологическа градина

tigar4e29 месечното тигърче Саша от пазарджишкия зоокът в парк остров „ Свобода“ ще си има нов дом. Община Пазарджик започна изграждането на специална клетка, за да може Саша да расте в среда максимално близка до естествената. Домът на тигърчето ще се разполага на площ от 1 062 кв. м.  Ще е обграден с метална ограда, чиято средна височина се предвижда да е 5 метра; покривът също ще е от мрежа. Домът на Саша ще е от двa двора. На площадката във всеки от тях ще са аранжирани водна площ, естествени камъни и висока дървесна растителност.
За да не се катери тигърчето, дърветата ще са обезопасени с метална ограда. 

Къщата на Саша ще се разположи в западния ъгъл и ще представлява едноетажна постройка от около 100 кв. м. В нея ще има две помещения – клетка и изолатор. Саша ще може да излиза направо в двата двора по Г-образен коридор. В подготовката на проекта с експертната си помощ са се tigar4e3включили от Софийската зоологическа градина и специалисти от екоминистерството.

Клетката е почти готова и до края на месец март се очаква тигърчето да бъде преместено в нея.

Проектът за изграждането на подобна клетка струва около 200 000 лева, научи F2F TV. Всички разходи са поети от осиновителя на тъгърчето. За посетителите на зоокъта остава загадка дали Саша ще се сдобие с партньорка в новопостроената си клетка 🙂

текст и снимки: Лилия Джиева

Може да харесате още...