Проучване сочи: само 8% от предприемачите – доволни от университетското образование на младите си служители

books-students77 % от членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) считат, че знанията, придобивани в български университети, не са достатъчни за трудовата реализация. Само в 8 % от фирмите собствениците и мениджърите са доволни във висока степен от университетското образование на младите служители.

Това показват резултатите от проучване на БТПП за оценката на бизнеса за образованието в страната и за очертаващите се потребности от специалисти в идните 10 години. Проучването е проведено през първата седмица на февруари 2014 година по електронен път и обхваща и предложения за подобрения в образователната сфера.

Помолени да конкретизират какви знания и умения липсват на младите хора, 80% от предприемачите посочват, че виждат най-големи пропуски в професионалните умения. Повече от половината – 56% –  посочват и липса на предприемаческо мислене. Същевременно, оценките за компютърните познания са предимно положителни. Едва в 10% от фирмите се преценява, че младите хора имат пропуски в това отношение.

За втора по ред година членовете на БТПП отбелязват, че най-голямо изоставане в качество на образованието има във висшето образование (според 45%) и средното професионално образование (според 30%). По-малко негативни са оценките за полученото образование в езиковите гимназии.

През следващите 5-10 години членовете на Палатата се ориентират към наемане на хора със средна или висока квалификация. Прави впечатление, че няма работодател, който да е посочил, че ще са му необходими ниско квалифицирани работници. Най-търсени ще бъдат специалистите с техническо образование, следвани от завършилите икономически профил.

Допитването показва още, че деловите среди имат предварителни позитивни нагласи към дуалната система за образование (според 77% от предприемачите). По тяхно мнение, трите най-важни фактора за успеха на дуалното обучение са: подобряване качеството на преподаването, добрият синхрон между бизнеса и училищата и наличието на данъчни стимули за фирмите. Като по-малко важен фактор членовете на Палатата считат осигуряването на европейско финансиране за въвеждане на дуалната система.

Препоръките на работодателите към образованието, отправени в анкетата, са за повече практическа насоченост на обучението и за реална обвръзка между потребностите на бизнеса и приема в университетите по специалности.

Може да харесате още...