Изложба в Историческия музей в Шумен ни връща в българското ранно и късно средновековие

3sredРеплики на средновековно облекло, доспехи и оръжия –  VII-XVвек, подредени в богата експозиция, можем да видим в мраморното фоайе на Регионалния Исторически музей в Шумен. Изложбата е подготвена от археолога Юри Йоргов, председател на Национално дружество “Традиция” – клон Шумен. 

Успях да изработя реконструкцията на облеклото на съпругата на цар Константин Тих – Ирина Ласкарис по стенописа от Боянската църква – разказва за F2F TV Надежда Николова от “Традиция”. Текстилните и кожените облекла в експозицията и аксесоарите към тях – колани, колчани, кожени шапки – също са нейна изработка. Металните доспехи – халчести ризници, шлемове, копия, алебарди и щитове са на клуба. Има и доспехи от частни колекции на негови членове.

5sredКое ни вдъхновява? Не всичко може да се обясни с няколко думи, казва Надежда. Много неща човек прави просто защото душата го води. За мен лично, колкото повече чета за древната ни история, толкова повече разбирам колко малко знам. И търся още и още информация, и то става един омагьосан свят… и желанието ми да пресъздам облекла, оръжия, аксесоари от различни периоди се увеличава. В един момент идеята да придобия представа как са изглеждали предците ни се оказва смисъла на моят живот и аз давам всичко от себе си за тази кауза, обяснява още Надежда. Разбира, че за някои това звучи просто като загубено време и средства,но тя гледа на заниманията си като на мисия. В това време на безвремие българите трябва да знаят, че са били и ще бъдат народ, дал много на човечеството. Само фактът, че живеейки на Балканите, на този кръстопът – сме се запазили като народност, говори много, убедена е още Надя.

В изложбата може да се видят още знамето и костюма на Цар Симеон Велики, с които НД “Традиция” участва с възстановка в документалния филм “Симеон – от расото до короната” на F2F Studio.

Струва си да се види!

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Екатерина Костова каза:

    Наде, нали започнахме, ще продължим 🙂

  2. Надежда Николова каза:

    От името на НД”Традиция” – клон Шумен,благодаря на F2F Studio за прекрасната статия.Откриването на изложбата в Шумен мина с голям успех.Представените реконструкции на саби,мечове,защитно облекло,шлемове привлякоха вниманието на посетителите,както и кожените и текстилни облекла и аксесоари.Мечтая си за една изложба на нашият клуб “България през вековете” и вярвам,че и това ще стане някой ден.
    Благодаря Ви приятели за съпричастността към нашата дейност!