120 задържани за срамната акция пред Джумая джамия и Турското консулство в Пловдив

schupen_prozorec_lampa120 души са задържани в пловдивските полицейски управления по време и след срамната акция пред Джумая Джамия и турското консулство в Пловдив вчера. При нея посред бял ден камъни и бомбички изпочупиха стъкла на духовен храм и се скандираха провокативни лозунги пред чуждестранна дипломатическа мисия. Всичко това – под патриотичната маска на протест срещу делото, заведено от Главно мюфтийство, за връщане на карловската Куршум Джамия на настоятелството. По време на протестните действия е пострадал служител на МВР, ударен с твърд предмет в ръката. Не е ясно дали няма и други ранени от летящите камъни. Кола на националната телевизия се оказа със спукани гуми.

От полицията съобщиха, че още на 7-ми февруари са посъветвали Община Пловдив при повторно депозиране на заявление за протест, организиран от Сдружение на българските футболни привърженици, да издадат забрана за провеждане “поради неизпълнение на нормите от организаторите на проявата, свързани с осигуряването на обществения ред”. “В отговор в ОДМВР е получено писмо от заместник кмета на общината с позицията, че не е налице достатъчно силно основание за забрана на бъдещи заявени протести”, съобщиха от Полицията.

Така протестът на 14 февруари, заявен публично още седмица по-рано, се случи с всички негативи, които можеха да бъдат предвидени.

Фактите, по данни на МВР Пловдив: разрешението от Община Пловдив е дадено за времето от 9,30 до 11 часа и за местата от западната страна на Съдебна палата и бул. “Шести септември” – в частта от бул. ”Цар Борис ІІІ Обединител” до бул. ”Руски”. Естествено, полицията е предприела подготвителни действия и срещи, обсъдила е мерки, гарантиращи недопускане на закононарушения в и около сградата на Съдебната палата – там, където е разписано разрешението.

Нито ред за Джумая Джамия или Турското консулство. Които стават цел и арена на пошлите сцени.

Оттук съмненията и въпросите:

1. Провокираните сблъсъци по време на първия протест с футболни агитки в Пловдив срещу дело за сосбственост на вакъфски имоти – на 7 февруари – петък – не пробваха ли просто реакцията на медиите, властите и общественото мнение?

2. Ако случайно пак в петък, когато е традиционната петъчна молитва на мюсюлманите, се случи и делото за карловската Куршум Джамия, защо когато полетяха камъни и бомбички срещу друг културен паметник – Джумая Джамия  – полицаите не получиха нареждане да реагират веднага, задържайки провокаторите с коктейли молотов в ръка, и стояха просто като жив щит между протестиращите и молитвения дом?

3. Случайно ли точно в същия ден в Парламента се разгоря странна по патос дискусия за предизборната пропаганда на майчин език?

4. Кому е необходима тази растяща омраза за пред камерите, напомпвана от една лелка със самочувствието на нова Райна Княгиня?

5. Не се ли чувстват употребени футболните запалянковци? Или поне някои от тях?

6. Не се ли чувстваме омерзени – без разлика на етническата принадлежност – от това пошло кино в Пловдив – един от шестте най-древни живи градове в света, пример за толерантно битуване на хора от различни етноси и с различни религии?
Е, ако не можем да получим отговори на тези въпроси, поне можем да продължим да ги задаваме. И да мислим, наблюдавайки делата на тези, които утре ще се изправят предизборно да ни говорят за национални цели и постигането им.

 

Може да харесате още...