CISM Day Run в Авиобаза Граф Игнатиево

grafaНа 18 февруари авиобаза Граф Игнатиево за трети път военнослужещи и ученици, обединени от идеята за активен спорт в подкрепа на световния мир, ще се включат в масов крос по повод световната инициатива  CISM Day Run. За първа година – обаче – трасето, с приблизително обща дължина от 2000 метра, ще бъде извън границите на авиобазата и редом до авиационните специалисти ще се присъединят деца от местното СОУ „Граф Игнатиево”. Малките „маратонци” са въодушевени от възможността да участват в спортната инициатива в подкрепа на идеята за мир и приятелство чрез спорт и с нетърпение очакват да премерят сили с по-възрастните. 

Всички участници в кроса ще пробягат маршрута, облечени с бели фланелки с логото на организацията, и след финала ще си направят обща снимка. Началният час е в 11.00. Традиционно, стартът дава командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков, който заедно с кмета на село Граф Игнатиево Иван Семерджиев ще се включи в спортната надпревара.

Като организатор на събитието, авиобазата има амбицията да привлича все повече млади хора за участие, за да се популяризира активната спортна дейност и по-доброто здраве.

CISM („Международния съвет за военен спорт”) е основан на 18 февруари 1948 година в град Ница, Франция, от командира на френска ескадрила Хенри Дебръс, съвместно с военнослужещи от Франция, Белгия, Холандия, Люксембург и Дания. Мотото на организацията е „Приятелство чрез спорт”.  За първи път CISM Day Run се провежда през 2006 година и оттогава всяка година на 18 февруари милиони военнослужещи от 133-те страни – членки на „Международния съвет за военен спорт” – CISM (“Conseil International du Sport Militaire”) провеждат различни масови спортни инициативи, обединени от идеалната цел на организацията – световен мир и приятелство.

Авиобаза Граф Игнатиево е единственото до момента военно формирование от Българската армия, което организира и провежда това спортно мероприятие.

Може да харесате още...